10 ознак того, що вам протипоказаний психологічний тренінг. PsyMag

10 ознак того, що вам протипоказаний психологічний тренінг

Дата публікації:  25 січня 2018 р.

З поширенням і розвитком психології, як науки й практики, особливу популярність набирає соціально-психологічний тренінг.

Соціально-психологічний тренінг  це область практичної психології, яка орієнтована на використання активних, тобто таких, що мають на увазі безпосередню дію, методів групової психологічної роботи. Вони спрямовані на розвиток і закріплення навичок спілкування. Результативність соціально-психологічних тренінгів науково доведена і тому кількість людей, які звертаються до подібної послуги зростає. Ймовірно, що у вашому колі є люди, які відвідували тренінги та рекомендували їх вам.

Оскільки назва статті передбачає, що ви тільки думаєте, чи відвідувати вам соціально-психологічний тренінг, то варто знати ряд ознак, які є протипоказаннями для цього виду психологічної роботи. Крім відсутності бажання і фінансових можливостей, перешкодами до відвідування є як особистісні, так і психологічні особливості.

1. Завищена самооцінка.

Соціально-психологічний тренінг може бути спрямований на корекцію і профілактику, як не дивно, психічних відхилень. Однак в процесі проходження тренінгу, ви будете спостерігати інших учасників з такими ж проблемами, а отже, побачите власні недоліки. Для людини із завищеною самооцінкою це серйозний удар. Уявіть, щоб близька людина вказала на ваші недоліки. Оскільки ближче самого себе нікого немає, удар буде ще сильніше. Отже, тренінг принесе тільки негативні наслідки для особистості.

2. Соціофобія.

Соціально-психологічний тренінг передбачає роботу в групі від 6 до 25 осіб, а так само ситуаційну роботу в малих групах без тренера або декількох тренерів. Якщо ви відчуваєте себе некомфортно при такій кількості людей в одному місці, тренінг не принесе вам ніякої користі, а то і посилить психічний стан. Можливо соціофобія і була причиною, за якою ви вирішили піти на тренінг, щоб покращити соціальні навички, але в такому випадку, є сенс відвідувати курси або гуртки. Інакше ви ризикуєте зіпсувати як мінімум п'ятьом людям тренінг, і як мінімум одному роботу.

3. Не готові розкриватися.

Кожна тренінгова сесія має на увазі, що учасники діляться проблемами, почуттями, відчуттями від того, що відбувається. Перші один-два заняття, можливо, не звернуть уваги на ваше мовчання. Але, оскільки кожен учасник тренінгу взаємопов'язаний, то довго ховатися осторонь та брати участь виключно в індивідуальних завданнях, буде вам не на користь, та й загальному перебігу тренінгу зашкодить.

4. Немає проблеми, на яку спрямований тренінг.

Уявіть, що ви стрімко йдете до мети, наприклад, підвищенню по кар'єрних сходах. Посеред робочого процесу, ви самі або начальство вирішить, що критично необхідний мотиваційний тренінг. І ось цілеспрямована особистість приходить в групу людей, які втратили сенс в родині, роботі та діяльності. Підвищення мотивації займе не одну сесію, протягом яких ви втратите час і, скоріше, мотивацію. Залишатися автономним і зберегти колишній рівень мотивації в таких умовах неможливо через природне співпереживання людини.

5. Фізичні відхилення.

По-перше, в систему тренінгів входять практичні вправи, виконання яких необхідне. По-друге, нехай група і повинна бути гетерогенною, тобто складатися з людей, що відрізняються за структурою особистості, але при цьому учасники повинні відчувати близькість і схожість з іншими. В сучасному суспільстві рівень емпатії до людей з фізичними відхиленнями низький, так що для інших, як і для вас, буде важко отримати потрібний рівень залучення в тренінг, а відповідно й отримати від нього потрібний результат.

6. Психічні відхилення.

Не бажано проводити тренінги з людьми, що знаходяться під спостереженням лікаря-психіатра або ж недавно закінчили лікування. Цей принцип полягає в тому, що до таких учасників потрібно більше уваги та певна ступінь кваліфікації психолога. Тренінг передбачає присутність відповідного фахівця на сесіях, але в такому випадку це вказується заздалегідь і на тренінгу присутні люди зі схожими проблемами. Варто враховувати цей момент, щоб не нашкодити як собі, так і іншим учасникам.

7. Надвисокі очікування.

Усім знайомий вислів, що чим вище піднявся, тим болючіше падати. Не завжди результат досягається з першого разу, не завжди вирішується початкова проблема. Але в будь-якому випадку, правильно проведений тренінг буде мати результат, яким варто задовольнятися. Якщо ви чекаєте, що тренінг підвищення мотивації допоможе вам бути цілеспрямованішим і переосмислити деякі чинники своєї особистості – це добре. Якщо думаєте, що тренінг безпосередньо підніме вас по кар'єрних сходах одразу по завершенню  результати не приведуть ні до чого іншого, як до розчарування.

8. Ви перекладаєте відповідальність на інших.

Якщо реклама тренінгу обіцяє вам розв'язання всіх проблем і стовідсотковий результат швидше за все, тренер недостатньо досвідчений або шахрай. Імовірність того, що він винайшов формулу, за якою проблема вирішиться раз і назавжди звичайно присутня, але вона вкрай мала. Річ у тому, що розв'язання проблеми особистості більшою мірою залежить від неї самої. При перекладанні відповідальності на тренера або сторонні фактори  результативність буде стрімко наближатися до нуля.

9. Нетерпимість.

При роботі з людьми, потрібно в першу чергу поважати їх особистість і приймати недоліки. Ніхто з нас не ідеальний, а якщо вже ви прийшли на тренінг, то й у вас є проблеми. Ця прописна істина не завжди зрозуміла людям, які, прийшовши на тренінг, починають приховано або відверто висловлювати агресію і нетерпимість щодо інших учасників. Все це призводить до конфліктів в групі та нівелює її функціональність.

10. Ви не добровільні.

Сім'я, начальство, друзі хочуть відправити вас на тренінг, стверджуючи, що тільки це допоможе розібратися з проблемами. Може і так, але психічні проблеми не вирішуються "з-під палки". Якщо людина не хоче розв'язувати проблеми психіки, хірургічне втручання тут не допоможе. Пам'ятайте, функція тренера дати вам матеріал і провести заняття, але ніяк не залізти вам в голову і все вирішити.

 

З огляду на перераховані вище фактори, подумайте, чи варто вам йти на тренінг? Або краще перш оцінити себе і розв'язати проблему іншим шляхом?

Пам'ятайте, що грамотний підхід до будь-якої справи призведе до явного збільшення результату.