Музична терапія, що об'єднує серця

Дата публікації:  19 серпня

Добігає кінця літо. Одесити, як і вся Україна, несуть тягар війни.  При цьому, вони всіма силами намагаються зберегти у своїх душах світло, дарувати оточуючим доброту і надію.

Цього літа KGroup Music Art Promo багато працювала, щоб допомогти різним організаціям міста у відновленні своїх ресурсів, а жителям міста в подоланні стресу війни. Команда Валерії Виноградової (вона - велика ентузіастка і патріот Одеси) працювала над музичним арт-еко-проектом LIVE AT BOTANIC - МУЗИКА ДЛЯ ЛЮДЕЙ ТА РОСЛИН. Це благодійний проєкт, який спрямований на підтримку людей, рослин та Ботанічного саду після обстрілу.

І ось проведено 10 концерт, який став справжньою музичною терапією для всіх. «Вечір по-французьки» мав оригінальний формат Арт-пікніка і був дуже атмосферним. Частина гостей мала змогу присісти на м'яких стільцях біля особняка Папудова  або на лавочках під деревами в саду. Частина - залягти в шезлонгу на доріжці, вкрившись пледом.  А хтось із глядачів обрав варіант затишно влаштуватися з дітьми на карематах на травичці. Словом, кожен мав змогу відчути себе в легкій невимушеній обстановці жителем справжнього французького Провансу. 

Шедеври французькоїж класичної музики звучали у виконанніж дивовижної родини музикантів Єргієвих. Ця сім'я - унікальне і прекрасне явище в житті Одеси. 

Батько сімейства - Іван Ергієв (баян) - народний артист України, доктор мистецтвознавства, професор,  засновник українського «модерн-баяна».

Мати - Олена Єргієва (скрипка) - заслужена артистка України, входить до складу Національної музичної спілки України, солістка Одеської Обласної Філармонії ім. Давида Ойстраха. Давида Ойстраха.

Дочка - Катерина Єргієва (фортепіано) - лауреатка міжнародних конкурсів в Італії, Німеччині та в Україні, кандидатка музикознавства, доцентка.

Кожен член цієї родини - музикант-віртуоз. Вони грали легко, проникливо, красиво і, звісно, в унісон одне одному.

За відчуттями глядачів, перша частина концерту пройшла в романтичному дусі мрій про далекі країни і чарівні пригоди. Вона була сповнена найрізноманітніших ліричних переживань. Пролунали шедеври К. Сен-Санса, Ж. Франсе, Дебюссі, Ж. Массне та інші. Як і в реальному житті, глядачі разом із героями композиторів переживали найсильніші почуття. Вони то злітали вгору на крилах надії, то падали вниз від відчаю.

Друге відділення, навпаки, було веселим і бравурним. Воно пройшло під ритми старовинних французьких мелодій, а також під звуки веселих жартівливих авторських мелодій Івана Єргієва. Справжнім сюрпризом «на біс» стало виконання Катериною Єргєєвою української народної пісні «Я піду в далекі гори», в авторській обробці. Так на завершення вечора поєдналися французька та українська музика.

Глядачі нагородили виконавців гучними оваціями та вигуками «Браво». Нікому не хотілося йти. Але кожен учасник цього вечора забрав із собою частинку тепла, яке з'єднує серця.