Психологічні аспекти синдрому порушення цілісності сприйняття власного тіла. PsyMag

Психологічні аспекти синдрому порушення цілісності сприйняття власного тіла

Дата публікації:  7 грудня 2023 р.

За даними різних досліджень, від синдрому порушення цілісності сприйняття власного тіла (BIID) страждає від 1 до 5 осіб на 100 000. Це означає, що в Україні цей синдром може бути виявлений у 100-500 осіб. BIID є відносно новим і маловивченим станом. Досі не вдалося встановити точні причини його виникнення, а також не розроблено ефективних методів лікування. Люди, які страждають на BIID, відчувають сильний дискомфорт і дисфорію з приводу своєї тілесної будови. Це може призводити до розвитку депресії, тривоги та інших психологічних проблем. У деяких випадках пацієнти можуть вдаватися до самоампутації.

​Ця тема є недостатньо вивченою, тому дослідження в цьому напрямку можуть внести новий вклад у науку і допомогти в розробці ефективних методів профілактики й лікування синдрому BIID.

Поняття синдрому порушення цілісності сприйняття власного тіла

Дисфорія цілісності тіла (BID), яку також називають розладом цілісності тіла (BIID), розладом ідентичності людини з ампутованими кінцівками або ксеномелією, і раніше називали апотемнофілією, є рідкісним психічним розладом, який характеризується бажанням мати сенсорну або фізичну неповноцінність або відчуттям дискомфорту будучи працездатним, що починається в ранньому підлітковому віці та призводить до шкідливих наслідків. Люди з таким захворюванням можуть називати себе трансабілітами [2].

За МКХ-11 цей синдром має код 6C21 та описується: дисфорія цілісності тіла характеризується інтенсивним і постійним бажанням отримати серйозну фізичну інвалідність (наприклад, ампутація великої кінцівки, параплегій, сліпота), що починається в ранньому підлітковому віці й супроводжується постійним дискомфортом або інтенсивним почуттям невідповідності щодо того, хто зараз не має інвалідності.

Бажання отримати фізичну інвалідність призводить до шкідливих наслідків, які проявляються або через захоплення бажанням (включаючи час, витрачений на вдавання інвалідності), що значно заважає продуктивності, дозвіллю чи соціальному функціонуванню (наприклад, людина не бажає мати близькі стосунки, оскільки це ускладнило б вдавання) або спроби фактично стати інвалідом призвели до того, що особа поставила своє здоров’я чи життя під значну небезпеку. Порушення не можна краще пояснити іншим психічним, поведінковим або нервовим розладом, захворюванням нервової системи чи іншим медичним станом, або симуляцією [1]. 

Причини виникнення синдрому порушення цілісності сприйняття власного тіла

Синдром порушення цілісності тіла недостатньо вивчений. Немає однієї конкретної причини BIID, але існують теорії щодо його походження. 

Деякі дослідники вважають, що наступні фактори можуть спричинити BIID: 

  • травма раннього дитинства;
  • обсесивно-компульсивні тенденції;
  • надмірна ідентифікація з людьми з ампутованими кінцівками.

Однак у психологів і неврологів є одна основна робоча теорія: BIID спричинений тим, що ваш мозок неправильно відображає ваше тіло. Ваш мозок вважає, що ваше тіло має бути іншим і почуватися іншим, ніж воно є. 

Картування тіла відбувається в молодості, коли багато людей з BIID повідомляють про свої перші відчуття дискомфорту в тілі. 

Однак BIID є настільки рідкісним станом, що недостатньо досліджень цього стану [3]. 

Вплив синдрому на психологічний стан та якість життя особи

Встановлено, що порушення ідентифікації цілісності тіла починається в ранньому дитинстві. У результаті цього стану у вас виникає відчуття, що ваше тіло потребує змін, щоб допомогти вам почуватися повноцінними чи задоволеними. 

Коли ви не почуваєтеся добре у своєму тілі, можуть виникнути симптоми депресії та розлади настрою. Це збігається зі стресовим та емоційним впливом BIID на ваше психічне здоров’я. 

BIID вважається розладом ідентичності, і деякі дослідження показали, що він може бути вродженим.

Люди з BIID хочуть бути «справжнім собою», що часто супроводжується бажанням ампутації або інвалідності, щоб допомогти їм почуватися «повноцінними» всередині. Останні дослідження почали пов’язувати це відчуття з певними психіатричними та неврологічними причинами. Існує велика подібність між BIID та іншими розладами ідентичності, такими як транссексуалізм і розлад гендерної ідентичності. 

BIID пов’язаний із хронічною дисфорією, коли хворі відчувають, що їхні тіла не такі, якими вони повинні бути. У важких випадках люди з BIID підуть на крайні кроки, щоб ампутувати або вивести з ладу без медичної допомоги.

Нав’язлива потреба ампутувати кінцівку може бути смертельною, якщо ампутація виконана неправильно, і, на жаль, люди з BIID можуть звернутися до самокалічення, якщо не знайдуть належної допомоги. 

Якщо хтось із ваших знайомих має BIID, ви можете помітити неодноразові незрозумілі травми тієї самої частини тіла [3].

Висновки

Синдром порушення цілісності сприйняття власного тіла є серйозною психологічною проблемою, яка може призвести до значного погіршення якості життя людини. Варто провести детальне дослідження хворих, щоб виявити причини цього синдрому та розробити ефективне лікування. Внесення цього синдрому до DSM призведе до збільшення уваги до цієї проблеми. 

 

Список використаних джерел

  1. 6C21 Body integrity dysphoria URL: https://icd.who.int/browse11/l-m/en#/http%3a%2f%2fid.who.int%2ficd%2fentity%2f256572629 (дата звернення 14.11.2023);
  2. Body integrity dysphoria. URL: https://en.wikipedia.org/wiki/Body_integrity_dysphoria (дата звернення 14.11.2023);
  3. What Is Body Integrity Identity Disorder? URL: https://www.webmd.com/mental-health/what-is-body-integrity-identity-disorder (дата звернення: 14.11.2023).