Серотонін: принципи роботи та його вплив на психічний стан. PsyMag

Серотонін: принципи роботи та його вплив на психічний стан

Дата публікації:  24 серпня 2021 р.

У статті я розповім, що таке серотонін, про його принципи роботи й функції, а також про зв'язок серотоніну з депресією та способи підвищення серотоніну в організмі.

Мене зацікавила ця тема, тому що у нашому житті багато складнощів, а саме серотонін допомагає нам зробити його більш радісним й наповненим щасливими моментами. Якщо детальніше вивчити цю тему, можна допомогти собі та додати у життя більше яскравих фарб й почувати себе в рази краще.

Чому це важливо?

Серотонін грає важливу роль у життєдіяльності людини. Завдяки йому ми добре себе почуваємо й довше живемо. Про серотонін говорять як про найголовніший антидепресант. Це гормон щастя, самодостатності, радості, розміреності, відчуття гармонії й захищеності, безтурботності, творчості й творення не заради якої-небудь нагороди в майбутньому, а просто за фактом задоволення від життя і в моменті.

Коли гормон в нормі ми спокійні, задоволені, зосереджені та щасливі. Дослідження показують, що тривожність, безсоння та депресія в більшості своїй пов'язані з недостатньою кількістю серотоніну в організмі. Тому ця тема актуальна і всім потрібно розуміти важливість цього гормону та його вплив на організм, а також знати якими способами можна його підвищити й підтримувати, щоб зробити своє життя більш радісним, щасливим та наповненим.

Принцип роботи серотоніну.

Серотонін називають гормоном щастя. Це один з головних медіаторів, від рівня якого залежить настрій, згортання крові, терморегуляція, робота шлунково-кишкового тракту, статева поведінка тощо. Підвищення концентрації серотоніну дає відчуття радості, спокою, щастя, гармонії, впевненості, позитиву та просто приємного стану.

Серотонін це гормон та нейротрансмітер. Іншими словами, провідник, тобто речовина, яка зв'язує нервові клітини та забезпечує передачу імпульсів по ланцюжку нейронів від однієї зони мозку до іншої.

Серотонін гормон, який утворюється в нервових клітинах. Концентрується він в шлунку та кишечнику, крові й центральній нервовій системі. Більшість клітин мозку, так чи інакше, залежать від серотоніну. Це ділянки, які пов'язані з настроєм, сексуальним вабленням, апетитом, сном, пам'яттю, навчанням, деякими аспектами поведінки в суспільстві.

Серотонін в першу чергу впливає на роботу мозку, від нього багато в чому залежить робота серцево-судинної системи, м'язів й деяким чином ендокринної системи.

Функції серотоніну в організмі людини.

Рівень серотоніну регулює:

  • роботу кишечника велика частина серотоніну знаходиться не в мозку, а в шлунково-кишковому тракті. Тут гормон регулює роботу та рух кишечника, тут же синтезується його основна частина (близько 80 %). Крім того, він вливає на ослаблення апетиту під час їжі. Його дефіцит навпаки викликає стан незадоволеності та відсутності насичення;
  • настрій саме цим, в першу чергу, гормон відомий, тобто своїм впливом на настрій, відчуття тривоги й щастя;
  • згортання крові тромбоцити реагують на рану виділенням серотоніну. При його участі крихітні артерії під назвою «артеріоли» звужуються, кровотік слабшає та з'являються кров'яні згустки;
  • нудоту якщо в організм потрапляє якийсь токсин або подразник, кишечник реагує на це підвищеним виробленням серотоніну, уповільнює час просування подразника й дозволяє вивести його. Така кількість гормону також стимулює блювотний центр та викликає блювоту;
  • при зниженні серотоніну підвищується чутливість больової системи організму, тобто навіть найслабші роздратування відгукуються сильним болем;
  • бере участь в утворенні грудного молока. Його недолік може стати першопричиною раптової смерті немовляти під час сну;
  • впливає на функціонування серцево-судинної, ендокринної системи й роботу м'язів;
  • допомагає передати інформацію з однієї області мозку в іншу. Крім того, він впливає на безліч психологічних та інших процесів в організмі;
  • налагоджує та прискорює перистальтику кишечника й дефекацію;
  • прискорює метаболізм, коригує почуття апетиту й бореться із зайвою вагою.

Серотонін та депресія.

Заведено вважати, що депресивні стани нерозривно пов'язані з дисбалансом серотоніну. Точні причини цього остаточно не виявлено, але якими б вони не були, будь-який збій в біохімії процесу здатний привести до депресії, обсесивно-компульсивного розладу, тривоги, паніки й спалахів гніву.

Від серотоніну залежить настрій, і з його недоліком пов'язують прояв депресії.

Психологам корисно знати, що не всі психологічні проблеми вирішуються розмовами, іноді потрібно у клієнта поправити його «внутрішню хімію». Якщо в мозку нестача серотоніну, у людини поганий настрій, підвищена тривожність, занепад сил, неуважність, низькі аналітичні здібності, відсутність інтересу до протилежної статі, депресія, в тому числі в серйозних формах. Такій людині важко викинути предмет обожнювання зі своєї голови, або, як варіант, не вдається позбутися від нав'язливих або жахливих думок.

А ось якщо у людини підвищити рівень серотоніну зникає депресія, вона перестає зациклюватися на неприємних переживаннях, і на місце проблем швидко приходять гарний настрій, радість життя, прилив сил й бадьорості, активність, ваблення до протилежної статі. Таким чином, можна сказати, що серотонін антидепресант, що проганяє депресію та робить життя людини радісним й щасливим.

Симптоми дефіциту серотоніну.

  • пригніченість й похмурість;
  • депресія;
  • безсоння;
  • безпричинна тривога;
  • байдужість до всього.

Способи підвищення рівня серотоніну в організмі.

1. Продукти з високим вмістом триптофану. Це ключовий елемент серотоніну та він міститься у багатьох продуктах (бобові, зелена гречка, арахіс, овес, банани, фініки, апельсини, диня, зелень, насіння конопель, пшоно, рис, перловка, капуста, морква, буряк, горіхи). Також триптофан у великій кількості міститься й в багатьох продуктах тваринного походження. Але ці продукти в більшості своїй призводять до процесів гниття та значно пригнічують нашу мікрофлору, яка бере безпосередню участь у синтезі серотоніну. Так що в цьому випадку скоріше буде протилежний ефект, або ж слід дотримуватися максимальної помірності й поєднання з великою кількістю овочів та зелені.

2. Міняти мислення. Перебудова думок за допомогою психотерапевта, духовних практик, технік йоги та медитації, позитивних вражень, подорожей – обов'язково підвищить синтез серотоніну.

3. Прибрати з життя почуття провини й горя. Вони особливо сильно знижують рівень серотоніну в організмі. Горе важливо повноцінно прожити, а не ігнорувати або придушувати. Тут вам на допомогу групи підтримки та психотерапія. Робота з почуттям провини  це формування нових звичок, позитивного самоставлення, іншого сприйняття реальності й своєї поведінки.

4. Виходити на сонце та отримувати вітамін D. Світло, сонце й вітамін D вже використовують при лікуванні сезонних афективних розладів. Це ефективно і при лікуванні депресії. Слід якомога частіше перебувати на сонці й дихати свіжим повітрям.

5. Тренуватися. Фізичне навантаження має антидепресивні властивості та може значно підвищити вироблення серотоніну, а також ендорфінів.

6. Слідкувати за якістю роботи, чистотою та станом шлунково-кишкового тракту. Причиною нестачі серотоніну в організмі можуть бути різні захворювання органів травлення. Це призводить до поганого засвоєння з їжі необхідних організму речовин, наприклад, того ж триптофану.

7. Сон. Необхідно якісно й повноцінно висипатися, надавати можливість для повноцінного відновлення організму після тих чи інших навантажень (трудових, фізичних, інтелектуальних).

8. Слідкувати за рівнем кортизолу. Кортизол  гормон стресу. Його важливо тримати на низькому рівні.

9. Заміняти солодощі фруктами. Вживати більше фруктів замість звичайних солодощів, а краще максимально знизити вживання солодкого.

10. Вітаміни групи В. Якщо в організмі низький рівень серотоніну, необхідно вживати вітаміни групи В (гречка, вівсянка, листя салату, фрукти, овочі, квасоля, зелень) та магній (рис, чорнослив, курага, морська капуста, кавун, петрушка).

11. Постава. Стежити за рівною поставою й випрямленою спиною. Сутулість та інші проблеми знижують вироблення багатьох важливих гормонів, в тому числі серотоніну.

12. Відчуття домінантності. Підвищувати серотонін шляхом підвищення відчуття домінантності, своєї значущості, переваги, лідерства, високого статусу, демонстрування успіхів, самовдосконалення, усвідомлення, що володієш якимись навичками, які нікому недоступні.

 

Отже, можна зробити висновок, що серотонін виконує важливі для організму функції та має позитивний вплив на життя людини в цілому. Слід дотримуватися рекомендацій щодо підвищення рівня серотоніну, щоб покращити стан свого організму.