Що являє собою дослідження?. PsyMag

Що являє собою дослідження?

Дата публікації:  20 вересня 2021 р.

Дослідження – це набір психологічних тестів (методик) та анкет. Учасники (Респонденти) відповідають на питання тестів, заповнюють анкети, і на підставі цих відповідей сайт автоматично робить всі необхідні розрахунки. Результати цих розрахунків сайт видає досліднику у вигляді зведених таблиць та графіків. Також результати можна скачати у вигляді файлів Excel.

Процес проведення дослідження складається з декількох етапів.

1. Підготовчий етап.

Дослідник надає опис дослідження і текст методик, які він збирається використовувати, а також визначає «мету» дослідження або «goal». «Мета» – це бажана кількість Респондентів, яку Дослідник хотів би привернути. Далі, наші співробітники проводять необхідну підготовку і додають методики на сайт. Після цього Досліднику стає доступний «Кабінет дослідника».

Рис. 1

Рис.2

На цій сторінці Досліднику відразу буде доступно його дослідження.

Перед тим як запустити дослідження, ми запускаємо попереднє тестування. У цьому випадку мета буде обмежена трьома Респондентами. По досягненню цієї кількості, система автоматично все розрахує і дасть Досліднику доступ до результатів. Це необхідно для того, щоб показати Досліднику, що система працює і видає саме ті результати, які йому потрібні.

Після проведення попереднього тестування і узгодження всіх моментів технічного і фінансового характеру, відбувається запуск дослідження.

2. Запуск дослідження: залучення Респондентів.

На цьому етапі Досліднику необхідно поширити посилання на дослідження серед потенційних Респондентів. Кнопка «Копіювати посилання» у «Кабінеті дослідника» (Рис. 2) в цьому допоможе. Дослідник може розсилати посилання індивідуально кожному Респонденту, розміщувати його на своїх сторінках або групах у соціальних мережах, розсилати поштою або через месенджери.

Перейшовши за посиланням, Респондент потрапить на сторінку дослідження.

Рис. 3

На цій сторінці Респонденту необхідно натиснути на кнопку «Взяти участь». Якщо він вже зареєстрований у нас на сайті, то він зможе відразу перейти до проходження тестів. У разі, якщо він не зареєстрований, то сайт запропонує йому це зробити за допомогою стандартних форм входу і реєстрації.

Рис. 4

Рис. 5

Після успішного входу або реєстрації, сайт попросить Респондента прийняти «Угоду користувача».

Рис. 6

Все це необхідно для дотримання етичних норм проведення дослідження, а також для дотримання Загального регламенту щодо захисту даних ЄС, який набрав чинності 25 травня 2018 року.

Після прийняття угоди користувача, Респондент знову повернеться на сторінку дослідження (Рис. 3), де йому знову доведеться натиснути на кнопку «Взяти участь» і перейти до проходження тестів.

Рис.7.

Так виглядає сторінка дослідження після того, як Респондент натиснув кнопку «Взяти участь». На цій сторінці Респондент зможе проходити тести та заповнювати анкети, відстежувати які тести він вже пройшов і які анкети заповнив, переглядати результати (інтерпретацію) пройдених тестів. Результати тестів будуть доступні Респонденту відразу по завершенню тесту.

Ми спеціально вказуємо орієнтовний час проходження тестів, щоб Респондент міг планувати свій час. Якщо Респондент не має часу, щоб пройти всі тести і заповнити анкету за один раз, він може повернутися до дослідження, коли йому буде зручно. Для цього йому необхідно або знову перейти за посиланням, або скористатися особистим кабінетом у нас на сайті.

У будь-який момент Респондент може відмовитися від участі в дослідженні, натиснувши відповідну кнопку. В цьому випадку його дані не враховуються в загальній вибірці дослідження. Але він зберігає доступ до своїх результатів тестів в особистому кабінеті.

3. Етап збору даних.

Після того як дослідник поширив посилання на своє дослідження, починається етап збору даних або накопичення результатів. Дослідник може самостійно відстежувати кількість і якість вибірки в «Кабінеті дослідника» (Рис. 2).

ВАЖЛИВО! Прогрес відображає кількість респондентів, які пройшли всі тести і заповнили всі анкети. Саме їх результати формують «поіменну таблицю» і беруть участь у всіх розрахунках.

Етап автоматично закінчується після досягнення «мети» дослідження, тобто як тільки в дослідженні взяло участь необхідна кількість респондентів. У цей момент дослідження «заморожується»: нові Респонденти не зможуть взяти в ньому участь, а ті, хто не встиг пройти всі тести, вже не зможуть закінчити.

4. Етап розрахунків.

Цей етап починається автоматично, як тільки досягнута «мета» і припинено етап збору даних. Розрахунки здійснюються вночі того ж дня. На наступний день Дослідник отримує результати всіх необхідних розрахунків, натиснувши на кнопку «Дивитися результати», яка з'явиться в «Кабінеті дослідника».

Рис. 8

Ось так, наприклад, виглядають розрахунки описових статистик.

Рис. 9

А ось так, наприклад, виглядають розрахунки коефіцієнта кореляції Пірсона.

Рис. 10

Дослідник може ознайомитись з результатами розрахунків як по всій вибірці, так і за вибірковими сукупностями з важливими для нього характеристиками.

Також Дослідник може завантажити:

1. Архів результатів проходження методик за всіма вибірками (.Zip ).

Рис. 11

2. Результати проходження методик респондентів з обраної вибірки (.Xlsx ).

Рис. 12

3. Архів розрахунків за всіма вибірками (.Zip ).

4. Розрахунки за обраною вибіркою (.Xlsx ).

Описові статистики:

Рис. 13.

Кореляція Пірсона

Рис. 14.

На цьому дослідження на нашому сайті закінчується. Дослідник отримує всі результати в електронному вигляді і може їх описувати, аналізувати, інтерпретувати та робити висновки.

 

Повернутися на сторінку досліджень