Цілющий джаз, що змінює психічну реальність. PsyMag

Цілющий джаз, що змінює психічну реальність

Дата публікації:  20 лютого

Дослідження впливу музики на емоції, почуття, настрій, здоров'я і світосприйняття людини являє собою досить великий розділ сучасної психології. Науковців цікавлять не лише різні психологічні аспекти музичної мови та побудови музичних творів, а й закономірності психічного сприйняття музики, як складного явища. А ще - вплив різних жанрів музики на структурні компоненти психіки людини.

Особливо актуальним нам видається вивчення впливу музики на людину в умовах воєнного часу.

При Одеській Обласній раді офіцерів України існує лабораторія клінічної, реабілітаційної психології та психологічних експертиз, завданням якої є пошук ефективних методів реабілітації осіб, які зазнали психотравмувального впливу війни. Понад 10 років лабораторія веде реабілітаційну та дослідницьку роботу з групою ветеранів локальних воєн і членами їхніх сімей. За роки дослідження в зазначену групу входило від 115 до 210 осіб (за співвідношення - 50% чоловіків, 45% жінок, 5% - діти середнього шкільного віку), які мають душевні травми різної тяжкості, завдані впливом умов війни. Усі вони потребували особливо дбайливого й обережного підходу до процесу реабілітації.

Робота велася за різними напрямами. Напрямок, пов'язаний з терпевтичним впливом різних видів мистецтва і музики зокрема, займав одне з центральних місць. 

Результати, отримані нами за всі роки дослідження, свідчать про те, що правильно підібрана музика здатна змінювати психічну реальність травматиків. При цьому "сферу психічного" ми розуміємо як сферу, у межах якої відбуваються найсуттєвіші та найзначущіші для життєдіяльності людини процеси і зміни, що впливають на її мислення і поведінку. 

Наші попередні дослідження були доповнені дослідженнями останніх 2-х років.

З огляду на обставини воєнного часу, ми обрали музику, яку створює і виконує відомий джазовий піаніст Олексій Пєтухов. Олексій Пєтухов - яскравий, оригінальний композитор, джазмен. У період воєнного часу створив низку нових, оригінальних тематичних творів, що відображають емоційний стан одеситів і дав безліч концертів. Заходи можна було відвідувати в концертних залах Одеси, слухати на його ютуб-каналі та на дисках. 

Група трвматиків, які відвідували джазові концерти та концерти класичної музики, за результатами відвідувань заповнювали самозвіти, з описом своїх вражень, почуттів, думок і намірів виконувати будь-які дії.

Результати порівняльного аналізу самозвітів випробовуваних спантеличили нас і привели до запитання: "Що важливіше в музиці - зміна ритмів під час прослуховування, краса мелодії чи, можливо, частотна характертстика?".

Щоб відповісти на запитання, що виникло, ми пропустили низку класичних мелодій і низку композицій О. Пєтухова через частотомір. І знову застосували для дослідження самозвіти. Відповідь на наше запитання прозвучала несподівано - головне в сприйнятті музики - частотний діапазон (різноманіття звуку). 

Виходило, що саме частотний діапазон захоплює слухача. Вузький частотний діапазон деяких композицій не викликав сильних емоцій і не породжував фантазію, що є дуже важливим під час сприйняття музики. А широкий частотний діапазон, як виявилося, навпаки, стимулював роботу уяви і породжував барвисті фантазії слухачів. Ми вважаємо, що психічна діяльність, яка пов'язана зі створенням уявних уявлень, яких слухач (травматик) не знаходить у реальному віддзеркаленні навколишнього світу, а породжує власною діяльністю мозку та веде себе до умиротворіння, безумовно, корисна.

Якщо висловити побачене в герцах, вийде, що чутний вухом діапазон на записах музики становить від 20 гц до 15 гц. Крім того, в залі приваблива мелодія несучих частот буває доопрацьована і чутними обертонами (опосередковано, що звучать сукупно з основною мелодією).

Загалом же музика композитора О. Пєтухова - це сукупність усіх показників - гарна мелодія, цікавий джазовий ритм і частотний діапазон, у зв'язку з цим у слухачів поліпшується стан тіла і духу.

У суто фізичного аспекту дослідження діапазону музичних частот є і психологічний, і, навіть, духовний.

Існує кілька теорій, створених переважно астрофізиками. Наприклад, американський професор і письменник Колін Тіппінг описав так звану "вібраційну градацію емоцій". Згідно з якою, високі вібрації означають світлі думки та емоції (любов, захоплення, бажання творити, вдячність). А низькі - деструктивні думки, злість і навіть горе. А на думку астрофізика і композитора Леоніда Тимошенка "Музика - це вібрація тонких світів. Місток, що зв'язує людство з Космосом і таємницями Світобудови." Ці теорії не мають прямої доказової бази у вигляді достовірних вимірювань і не визнані фізиками-експериментаторами. Дослідження цієї загадкової і безумовно цікавої галузі тривають. Головним залишається визнання факту про те, що цілюща музика здатна змінювати психічну реальність людини.