За мотивами книги Наталії Кедрової «Абетка емоцій». PsyMag

За мотивами книги Наталії Кедрової «Абетка емоцій»

Дата публікації:  22 липня 2020 р.

Контролювати, розрізняти та виявляти емоції, вміти розуміти почуття власні й оточення – цими вміннями хочуть володіти більшість людей. Часом так важко впоратися з емоціями, через що страждає як сама людина, так і навколишні люди. Цим і привернула увагу книга Наталії Кедрової «Абетка емоцій».

Це абетка, в якій зібрані людські емоції. Як виглядають, як проявляються, що стає джерелом або підживленням, як їх зупинити. Ці моменти описані в книзі такою доступною мовою, що зрозуміє і дитина.

Люди здатні відчувати різні емоції – від простих до складних, змішаних. Розглянемо деякі з них:

Радість

Одне з простих почуттів, яке відчувала кожна людина. Яскраве, прекрасне, відразу стає тепло й приємно. Якби почуття фарбували, то радість неодмінно була б червоною. Це гучна радість, яка палає, як вогонь. Людина – немов вогник, що випромінює тепло. Однак з такою радістю варто бути обережним. Не всім людям хочеться поділяти це почуття з вами, а деяким воно зовсім заважає. Тому як би ви не раділи, не забувайте про оточення. Хоча ніхто не може вам заборонити робити це.

Розчулення

Почуття радості іноді буває тихим, ще це називають розчуленням. Його колір – яскраво-помаранчевий. Так само як і червоний – це палкий колір вогню, який зігріває. Однак не такий агресивний й гучний, як і саме почуття. Навіть якщо людина радіє мовчки, це неодмінно видно. Яскрава посмішка й світлий погляд будуть красуватися на обличчі. Радість буває як короткочасною, так і тривалою. Тривале відчуття радості переростає в щастя.

Щастя

По-справжньому щаслива людина – вона немов промінчик сонця, сяє і зігріває всіх навколо. Тому недивно, що колір щастя – це жовтий, причому яскраво-жовтий. Це сильні емоції, але вони не тривають вічно. Радість змінюється сумом або навіть журбою, а щастя порушує несподіване горе.

Смуток

Блакитного кольору, причому яскравість й насиченість залежить від ступеня емоції. Смуток буває світлим та навіть приємним. Коли доводиться розлучитися з чимось дорогим, звичним, але далі чекає мрія, цілі та зростання. Думаючи про дорогу людину, яку давно не бачив, стає сумно. Однак, згадуючи її, приходять хороші думки. Такий смуток – світлий. Її відтінок – ніжно-блакитний, навіть небесний. Саме з сумною посмішкою, думаючи про щось, людина дивиться на небо.

Журба

У смутку є і темна сторона. Засмучуючись через проблему, людина зациклюється. Такий затяжний темно-блакитний або сіро-блакитний смуток переростає в темно-синю журбу. Журба само по собі неприємне почуття. Злегка стискається в грудях й виникає незрозуміле відчуття в животі. Сумна людина не усміхнена, не дивиться в очі людей, намагається бути одна. У її виразі обличчя так і читаються думки «мені погано!». Причому буває так, що причин для журби немає, але людина все одно відчуває цю емоцію, їй важливо посумувати в цей момент. 

Якщо хочете втішити сумну людину, то не налітайте на неї, обережно почніть розмову. Не кажіть, що її проблеми дрібниця. Адже для неї вони важливі. Переконуючи людину в нікчемності її проблем, ви ризикуєте втратити її довіру. Якщо ж це смуток без причини, не смійтеся й не дорікайте людині за таку поведінку. Ви ж хочете її підтримати, а не повчати! Мовчки побудьте поруч. Іноді слова зайві, ваша присутність вже багато що буде значити для людини.

Горе та відчай

Хворобливі й емоції, що травмують – горе та відчай. Горе часто приходить несподівано. Це немов темно-сірий кут – глухий кут, потрапивши в який, не знаєте, що робити далі. Це почуття накриває з голови до п'ят. Голова стає неймовірно важкою, все всередині тіла здригається, немов сотні крижаних голок встромили разом. Ця емоція пробирає до тремтіння. Відчуваючи горе, мало хто здатний себе контролювати.

Горе породжує відчай. І якщо горе – це глухий кут, то відчай – безодня, цілковитий морок. Це бездонна чорна прірва, впавши в яку, не виберешся поодинці. Відчайдушні люди роблять безрозсудні, фатальні кроки – безглузда бійка, суїцид, вбивство, пияцтво, наркотики, проституція. Людей, поглинених мороком, складно звідти витягнути, часом навіть неможливо. Потрібно бути досить яскравим, щоб стати променем світла для таких людей, який освітить шлях та життя. Це відповідальна й нелегка ноша, яку не кожен здатний витримати.

Вище описані емоції – основа світлої та темної сторони людських почуттів. Вони бувають і звичайними, і глибокими, проте це прості почуття. Емоції можуть також бути складними або ж змішаними, тобто появляється складне відчуття, де взаємодіють відразу декілька емоцій. Людина не може відразу ж розпізнати складне почуття. Вона розуміє тільки те, що відчуває кілька емоцій одночасно або ж по черзі. Звичайно, такий стан лякає саму людину. Вона буде відчувати тиск або незручність до тих пір, поки не зрозуміє, що ж її гризе.

Ревнощі: образа, заздрість та страх

Одне зі складних почуттів – ревнощі. Воно складається відразу з трьох емоцій – образи, заздрості й страху. Більшість відчували почуття ревнощів в житті. Це може бути ревнощі одного до когось іншого, ревнощі батьків до другої дитини або ж ревнощі своєї пари. Це почуття, що відчувається до людей, яких боїмося й не хочемо втратити. Наприклад, коли близький друг починає з кимось спілкуватися також добре, як з вами, забуваючи іноді про вас. 

Перше почуття, яке виникає, це образа. Здається, що вам знайшли заміну й більше не потребують, ніби як кинули. Від цього в душі розгорається образа.

Потім до образи приєднується заздрість. Ви починаєте заздрити тому, до кого ревнуєте. Починаєте аналізувати: «Що ж є у нього, чого немає у мене?».

Завершує цей ланцюжок страх. Попри те, що ваш друг приділяє вам набагато менше часу й ви ображені – все одно любите його та боїтеся втратити.

Скільки не думала, так і не підібрала колір для цього почуття. Однак, аналізуючи, народився цілий образ. Образ ревнощів – це шипи бордової троянди. Саме «шипи». Тому є колючий біль у серці, у грудях, точно також як це при цьому почутті. Бордова троянда теж має значення в цій композиції.

Яскраво-червоний – колір справжньої бурхливої радості, в той час, як чистий червоний, колір червоної троянди символізує щиру любов й захоплення. Сплетіння цих сенсів червоного кольору, являє собою, справжнє ставлення до дорогої людини. Однак, якщо прекрасна чиста червона троянда стала бордовою – це означає, що до неї підлили темних фарб. Таким чином, заздрість вплинула на початкове ставлення до людини, а найбільший внесок в це зробила саме образа.

Звичайно, в такі моменти боляче, але постарайтеся повірити вашому близькому. Також не тримайте це в собі. Краще загасити маленький вогник образи до того, як він розростеться до ревнощів, що поглинають.

Ще кілька висновків з книги:

  • всі ми різні, однак, переживаємо одні й ті ж емоції протягом життя;
  • завдяки почуттям ми здатні виражати себе, спілкуватися з іншими людьми, створювати й зміцнювати зв'язки;
  • не бійтеся й не соромтеся своїх почуттів, прийміть себе разом з ними. Тоді вам стане простіше розуміти самого себе, розпізнавати емоції. А якщо зумієте їх виявити, то неодмінно зможете і контролювати;
  • навчіться приймати не тільки себе, але й інших людей разом з їх почуттями. Якщо ж не приймаєте, то не ображайте та не насміхайтеся над почуттями інших;
  • дорожіть своїми емоціями, адже в кожній ситуації вони унікальні й неповторні. Саме на них і будуються наші спогади: журливі, радісні, дивовижні, сумні, про часи відчаю й щастя.