Значимість керування емоціями. PsyMag

Значимість керування емоціями

Дата публікації:  13 березня 2023 р.

У наш складний час, керування емоціями є одною із необхідних навичок для кожної людини. У ситуаціях паніки, стресу, невизначеності та сильної тривоги ми можемо піддатися емоціям й втратити контроль над собою та своїми діями. Наше мислення на сто відсотків зумовлене емоціями – людина думає та аналізує всю інформацію, пропускаючи через емоції, а потім за допомогою логіки пояснює собі та аналізує обставини.

Треба зазначити, що хоча емоції є невід’ємною частиною людського досвіду, вони також можуть становити виклики та проблеми для людей, особливо коли мова йде про емоційні розлади, упередженість, негативні емоції та емоційне зараження.

Теорій щодо вивчення емоцій було чимало, а изучение емоцій сягає давніх часів, з різними філософськими й релігійними думками, що досліджують природу й значення емоцій. Однак наукове дослідження емоцій як окремої галузі вивчення почалось в кінці 19-го й на початку 20-го століть, коли такі психологи як Вільям Джеймс і Карл Ланге припустили, що емоції були результатом фізіологічних реакцій на стимули. А у свій час інші дослідники, такі як Уолтер Кеннон і Філіп Бард, запропонували альтернативну теорію емоцій, звану теорією гармат, яка передбачала, що емоції та фізіологічні реакції відбувалися одночасно й незалежно один від одного.

Емоції – це наші внутрішні реакції на певні події чи ситуації. Не усвідомлюючи і не контролюючи за день, ми відчуваємо безліч емоцій. Навіть незначна подія може викликати в нас різний спектр емоцій – радості, гніву, страху, смутку, здивування тощо. Безсумнівно, емоції впливають на нашу поведінку, мислення, стосунки та загалом на наше життя. 

Здавалося б, нічого складного в управлінні своїми емоціями немає, але тоді постає питання, чому так багато людей все ще не вміють контролювати свої емоції? Ні для кого не є секретом, що деяким людям дуже важко керувати своїми емоціями та стримувати себе. На це є чимало причин, зокрема такі як:

  • минуле, коли травматичний досвід або історія емоційного нехтування чи жорстокого поводження може ускладнити людям регулювання своїх емоцій;
  • фактори навколишнього середовища, такі як стрес, відсутність соціальної підтримки або вплив негативного досвіду;
  • когнітивні фактори, коли ми маємо негативні моделі мислення або спотворені переконання;
  • стани психічного здоров’я, такі як розлад особистості або біполярний розлад, можуть особливо ускладнювати регуляцію емоцій.

Як ми можемо побачити, існує безліч факторів, які можуть позначитися на тому, чому людям важко контролювати свої емоції. 

Та чи потрібно нам контролювати свої емоції на постійній основі та взагалі чи можливо це? Говорячи про керування емоціями, замість того щоб намагатися повністю контролювати або придушувати емоції, часто корисніше навчитися здоровим способам керувати та справлятися з ними. Адже «контроль» емоцій не завжди є метою, оскільки емоції виконують важливі функції та можуть надати цінну інформацію про думки, почуття та переживання.

Емоції допомагають нам визначити, які події або ситуації є для нас корисними та приємними, а які можуть бути шкідливими й викликати негативну реакцію. Наприклад, почуття страху змушує нас берегтися небезпеки і з обережністю ставитися до чогось або захищатися від потенційної загрози, а почуття радості допомагає нам насолодитися приємними та щасливими подіями, а також мотивує нас до подальших дій та здобутків.

Постає питання, що може стати початком для того, щоб навчитися керувати емоціями? Насправді, як майже для всього у нашому світі, детальної та чіткої інструкції не існує, але є деякі закономірності, які допомагають нам краще зрозуміти себе і своєю чергою власні емоції та відчуття. 

Можна виділити такі здорові способи, які допоможуть в керуванні емоціями:

  1. Визначити свої емоційні тригери. Визначення ваших емоційних тригерів – це перший крок контролю над своїми емоціями. Емоційні тригери – це речі, які змушують вас злитися або засмучуватися. Це може бути будь-що, від певних людей, спогадів і місць до конкретних слів й навіть запахів. У кожного з нас є різні тригери, тому це вимагає деякого самоаналізу. Але знання того, що викликає ваші емоції, допоможе ефективніше керувати ними, а не впадати в гнів.
  2. Глибокі вдихи. Дихання – один з найефективніших способів швидко заспокоїтись, коли ви злі або засмучені.
  3. Не стримувати сильні почуття. Багато хто думає, що якщо стримувати свої почуття, вони зникнуть, але це не так. Коли доходить до контролю над своїми емоціями, ключем тут є регулювання, а не придушення. Регулювати свої емоції – означає визнавати, що у вас є якісь певні проблеми, і знати, як краще справлятися з ними здоровим способом, наприклад, говорити про них або записувати їх. Придушення емоцій означає уникнення або ігнорування того, що ви відчуваєте, і вдавання, що вас щось не хвилює. 
  4. Не підвищувати голос. Підвищення голосу – ознака втрати контролю. Коли ви злі, природно хотіти висловити свої почуття і думки якнайголосніше, але це не призводить ні до чого, крім загострення ситуації. Збереження самовладання допомагає обом сторонам відчувати повагу та покращує спілкування, полегшуючи вирішення конфліктів. 
  5. Співпереживання. Це особливо правильно, коли маєш справу з важкою ситуацією, пов'язаною з іншою людиною. Якщо ви хочете контролювати свої емоції, коли ситуація загострюється, то здатність співпереживати іншим надзвичайно важлива. А для цього потрібно уявити себе на їхньому місці й побачити ситуацію з їхньої точки зору.

Перелічені способи можуть стати початком успішного емоційного контролю над собою. Навчившись розуміти себе, свої почуття, переживання, ви зможете повернути собі контроль над своїм життям та внести позитивні зміни в майбутнє.

 

Отже, емоції людини – це насамперед складні психологічні переживання, які своєю чергою виникають у відповідь на різноманітні внутрішні та зовнішні подразники. Вміння правильно керувати своїми емоціями – це важлива навичка, яка допомагає нам справлятися зі стресом та конфліктними ситуаціями, покращувати якість наших відносин з іншими людьми та підвищувати ефективність нашої роботи. Кожній людині важливо вміти керувати своїми емоціями та навчитися висловлювати їх у конструктивному та адекватному вигляді. Тільки тоді нам буде легше впоратися зі страхом та конфліктними ситуаціями, покращити якість наших взаємин з іншими людьми.