Діти та гроші. PsyMag

Фінансової грамотності не навчають у школі. Не заведено наймати для цього репетиторів та відправляти дітей на курси. Як же допомогти їм вирости в успішних та фінансово благополучних дорослих?

1. Обговорювати з дітьми та при дітях фінансові питання.

Якщо обговорення фінансів сім'ї ведеться потай від дитини, вона не зможе сформувати правильну думку про призначення грошей. Нехай бачить, що ви плануєте витрати, відкладаєте частину доходу, інвестуєте. Звичайно, не обов'язково повідомляти дитині розмір вашої зарплати або скільки ви повинні за кредит, але обговорювати, скільки ви платите за комунальні послуги, школу, скільки коштує зимовий одяг та відпочинок за кордоном – правильно. Дитина має розуміти, звідки в сім'ї з'являються гроші та що вони потрібні не лише для розваг.

2. Обговоріть з дитиною правила поводження з грошима.

  • велику суму не потрібно носити із собою до школи чи на прогулянки;
  • позичати тільки ту суму, яку не шкода віддати;
  • не хвалитися грошима та не обговорювати своє багатство при чужих;
  • не сперечатися та не грати на гроші.

Розкажіть дитині, як вона може собі купити супер-пупер крутий скейт, але врахуйте, що дітям дуже важко довго збирати на якусь далеку мету. Нехай це буде не дуже велика покупка, яку вона зможе здійснити через місяць-півтора.

3. Давати дитині кишенькові гроші.

Власні гроші та можливість ними розпоряджатися – це не лише урок фінансової грамотності, а й самостійності. Як і більшість уроків – він буде неодноразово провалений. Дитина бездумно витрачатиме, втрачатиме – це її досвід, дайте їй шанс цей досвід отримати. Нещодавно читала жарт: «Накопичував на Мерседес, але знову купив морозива». Нехай краще она помиляється та набуває досвіду в 8 років, а не в 30. І з 5 $, а не 50000 $.

Управління фінансами – навичка, яку можна придбати й цьому можна навчитися. Зрозуміло, малюки зовсім не вміють добре планувати свої дії, зокрема й витрати. Тому «кишенькові гроші» краще починати виділяти з 8 років. У цьому віці вже починає формуватися абстрактне мислення, і діти розуміють, що таке «дорого» й «дешево».

4. У міру дорослішання дитини – збільшуйте кількість кишенькових грошей та перекладайте на неї відповідальність за «дрібні» покупки.

Купувати коту корм, канцелярію для школи та хліб для всієї родини. Нехай планує свої витрати так, щоб на це залишалися гроші, це її обов'язок та внесок у сім'ю.

5. Не платіть за хороші оцінки чи домашню роботу.

Вчитися дитина має не заради грошей, а заради знань. А прибирання та миття посуду (умовно) – її прямий обов'язок по дому, адже мама чи тато готують вечерю безплатно. Якщо платити за всю домашню роботу, ви ризикуєте виховати дитину, яка вимагає гроші за кожне зусилля. Розділяйте оплату та заохочення: одна справа, якщо на дитину чекає «премія» за добре закінчений навчальний рік, і зовсім інша – за те, що вона помила всі вікна в будинку.

6. Не забирайте у дитини зароблені / подаровані гроші.

Можете запропонувати взяти на зберігання, допустимо по 10 % на місяць. Відмінний спосіб підвищити фінансову грамотність.

 

Насамкінець хочу порекомендувати кілька ресурсів для підвищення фінансової грамотності.

Настільна гра «Грошовий Потік» (Cash Flow) Роберта Кійосакі. Гра – чудовий тренажер мислення, вміння швидко робити вибір та домовлятися.

Книги:

  1. «Пес на ім'я Мані, або Азбука грошей», Бодо Шефер (10-15 років).
  2. «Діти та Гроші», Євгенія Блискавка (10-15 років).
  3. «Багатий тато, бідний тато», Роберт Кійосакі (15-17 років).
  4. «Книга майбутнього мільйонера: багатство та бідність, золото та гроші, твої особисті гроші» (від 6 років).
  5. «Чарівний банкомат. Дітям про економіку» (від 5 років).

Ну і звичайно, важливим є ваш особистий приклад. Не будьте як батько, який переходить на червоне світло й каже, що так не можна робити.

 

З повагою, Марія Сагайдак.