Контузія: Тепер це треба знати кожному

Дата публікації:  3 травня

Під час війни контузія стає звичним явищем. Цифри величезні!

Для прикладу. Протягом 2014-2016 років у зоні АТО контузії різного ступеня тяжкості зазнали близько 80% військових. (Дані Національної академії медичних наук України).

Скільки людей зазнали її зараз, точної цифри немає. Але, мабуть, найнеприємніше, що від контузій вже постраждала велика кількість цивільних осіб. А для них небезпека не завжди зрозуміла, не настільки очевидна, як для військових, і не здається важливою (порівняно з пораненнями тіла).

Річ у тім, що травма контузії серйозно стосується стану нервової системи, ураження якої далеко не завжди видно одразу. Лікарі стверджують, що за своїми наслідками, з трьох ступенів контузії (слабка, середня і важка) неможливо виділити найнебезпечнішу. 

Небезпечні всі три!

Це здається дивним. Але тільки на перший погляд.

Річ у тім, що ризик розвитку ускладнень контузії зі ступенем тяжкості вихідної травми безпосередньо не пов'язаний. Тому, навіть якщо здається, що травма несуттєва, краще звернутися по професійну допомогу, щоб уникнути серйозних проблем у майбутньому. 

Найчастіше вони проявляються у вигляді постійних головних болів, порушень пам'яті, концентрації уваги, погіршення процесу сприйняття інформації, порушень психоемоційних процесів (підвищена збудливість, дратівливість, або, навпаки, апатія, можлива втрата слуху та зниження зору. 

В Одесі вже чимало громадян, які отримали контузії від ударної хвилі від вибухів. Лікарі констатують струси та забої головного мозку, розриви барабанної перетинки, заїкання, тремтіння та поколювання кінцівок, погіршення зору та слуху.

Це в тих, хто звернувся до лікаря.

Але є й ті, що вирішили: "Нічого страшного. Ну оглух трохи. Башка тріщить, але мине". На жаль... Може й не минути.

Спробуємо пояснити простими словами, що відбувається в головному мозку після отримання удару вибуховою хвилею. Бо коли дивишся на контуженого, цього не видно. Після удару різні частини мозку починають стрясатися (рухатися) з різною швидкістю. Розриваються відростки нейронів, які з'єднують між собою різні відділи мозку. Через деякий час пошкоджені нервові клітини гинуть. Крім того, можуть постраждати молекули, за допомогою яких клітини мозку "спілкуються між собою" (коли порушується потік нейромедіаторів). Можливе так зване вторинне ушкодження нейронів, унаслідок чого в ураженій ділянці мозку формується набряк, що, своєю чергою, додатково погіршує кровопостачання ураженого відділу. Це запалення обов'язково дає про себе знати. Загалом, нічого хорошого.

Безумовно, симптоми залежать від локалізації пошкодженої ділянки мозку. Але, якщо не робити нічого, контужена людина після травми ще довго відчуває дуже неприємні наслідки. 

Хороша новина в тому, що нервові клітини все-таки відновлюються. Але погана в тому, що - дуже повільно. І не в стані отримання щоденних стресів.

У зв'язку з вищесказаним, велике прохання від лікарів, реабілітологів і психологів - ЯКЩО ВАС ЗАЧЕПИЛО ВИБУХОВОЮ ХВИЛЕЮ, ЯКОМОГА ШВИДШЕ ЗВЕРНІТЬСЯ ЗА ДОПОМОГОЮ.

Краще виключити неприємності, ніж боротися з ними.

 

Миру нам усім і здоров'я!