Кортизол: принципи роботи та його вплив на психічний стан. PsyMag

Кортизол: принципи роботи та його вплив на психічний стан

Дата публікації:  22 січня 2021 р.

Гормони є найважливішою частиною життєдіяльності нашого організму та їх рівновага вкрай важлива. Брак або надлишок їх матимуть негативні наслідки.

Кожен з нас у своєму житті відчував сильну емоційну напругу. Іншими словами, стрес через негативні події, які відбуваються. У нас погіршується самопочуття і пам'ять, порушуються циркадні ритми та з'являються висипання – всьому виною кортизол.

Ми вирішили дізнатися про необхідність кортизолу в організмі та як саме він впливає на наш стан у повсякденному житті.

Кортизол та його прояви.

Кортизол нам необхідний для включення в активну діяльність. Він стимулює нашу симпатичну нервову систему, і ми починаємо діяти. Він активно бере участь у вуглеводному та білковому обміні, підтримує водно-сольовий баланс й допомагає нам в стресових ситуаціях. Якщо ми потрапляємо в ситуацію небезпечну для нашого життя, кортизол мобілізує наш організм. Ми хвилюємось, емоційно реагуємо.

Таким чином, викликаючи збільшення надниркових залоз, стимулюємо гіпофіз виділяти зайві гормони. І в нас посилюється серцебиття, дихання, стимулюється робота м'язів й підтримується контроль над судинами. Це все необхідно, щоб ми могли сконцентрувати всю свою енергію в екстреній ситуації. Наприклад, якщо на нас хоче напасти собака чи пристають неприємні особи на вулиці.

У нормі рівень кортизолу підвищується вранці, щоб ми встали бадьорими й могли зосереджуватися на щоденних справах нашого життя. Десь о восьмій ранку в нас найвищий рівень кортизолу, який знижується поступово до вечора та ми засинаємо в спокої вночі.

При короткочасному виникненні, така гостра реакція не шкідлива для організму. Якщо ми перебуваємо в такому стані тривалий час, вироблення гормону не припиняється й надлишок кортизолу руйнівно впливає на організм.

Підвищений кортизол може виникати з таких причин:

  • стрес різного типу й походження;
  • цукровий діабет;
  • цироз печінки;
  • гепатити;
  • доброякісні та злоякісні пухлини надниркових залоз (аденома, рак);
  • гіпотиреоз (зниження функції щитоподібної залози);
  • синдром Кушинга (збільшення у вазі, в районі живота жир накопичується, а руки й ноги, навпаки, стають більш худими);
  • аденоми гіпофіза;
  • СНІД;
  • синдром полікістозу яєчників;
  • ожиріння;
  • прийом деяких медикаментозних засобів (атропіну, глюкокортикоїдних гормонів синтетичного походження, гормональних протизаплідних засобів та естрогенів).

Першими ознаками постійного стресу можуть бути:

  • підвищена емоційна сприйнятливість, яка негативно впливає на імунну систему;
  • порушення травлення через відтік крові від шлунка;
  • виснаження кісткових тканин через втрату магнію, калію та кальцію;
  • погане загоєння ран;
  • переїдання й тяга до солодкого;
  • безсоння;
  • втома;
  • погіршення пам'яті;
  • розвиток хвороби серця.

Також при надлишку кортизолу порушується регуляція білка, клітини уповільнюють своє формування, знижується м'язова маса й можливість її наростити ускладнюється. Також впливає на тургор шкіри та вироблення колагену у жінок. Стрес впливає на кров'яний тиск, підвищення якого призводить до розширення судин, куперозу й розацеа. Негативні емоції проявляються на обличчі у вигляді так званих блоків  стискання щелепи, губ, напрузі чола.

Психічні розлади й хвороби, які пов'язані зі стресом:

  • хвороба Альцгеймера;
  • хвороба Паркінсона;
  • тривожні розлади;
  • панічні атаки;
  • шизофренія;
  • депресія;
  • ПТСР;
  • прийом наркотичних засобів;
  • алкоголізм;
  • анорексія.

Вплив кофеїну та алкоголю на психічне здоров’я.

Наше здоров'я залежить в тому числі від їжі, яку ми вживаємо. Деякі продукти харчування негативно впливають на наше самопочуття та збивають правильну роботу гіпофіза. Такими токсичними продуктами для організму й правильного вироблення гормонів є алкоголь та кофеїн.

Вплив алкоголю на організм та психічний стан людини відбувається через речовини, що знаходяться у спирті. Збільшене споживання таких напоїв негативно впливає на працездатність мозку, координацію рухів, стан психіки, емоційну регуляцію, порушує циркадні ритми, які призводять до безсоння.

Алкоголь стимулює збільшення вироблення кортизолу, що викликає почуття тривоги й стресу у людини.

Збільшення частоти або кількості споживання алкоголю призводить до формування метаболічної залежності від нього. Надалі призводить до глибоких порушень нейрохімічних, ферментативних, гормональних та імунологічних реакцій, формується психічна та фізична залежність організму від алкоголю.

Кофеїн впливає на тонку координацію рухів людського організму, через збудливу дію на нервову систему.

У малих дозах (одна чашка кави), кофеїн стимулює всі психічні процеси, покращуючи увагу, концентрацію, розумову працездатність та пам'ять. Вживання кави у великих дозах (більше ніж 300 мг кофеїну), може привести до розвитку різних психозів, епілепсії, параної. Навіть у психічно врівноважених людей, відразу після вживання великої кількості кофеїну з кави, може спостерігатися тривога, нервозність, безсоння, дратівливість.

Часто вживання напоїв, що містять кофеїн, не стимулює активність діяльності, а навпаки загальмовує всі процеси, що проявляється в апатії, сонливості, зниженої здатності до слухання та розумової діяльності й підвищує сприйнятливість до стресів. Також для організму це є стрес-фактором, оскільки підвищується концентрація глюкози та інсуліну в крові.

Отже, кортизол нам необхідний для повсякденного життя, тому що він стимулює нашу активність та мобілізує в екстрених ситуаціях нашого життя. Він захищає нас. Але через постійні стресові фактори нашого життя рівень кортизолу може знаходитися на високому рівні довгостроково, що вплине на наше здоров’я та спричинить розлади фізичного та психічного характеру.

Для нормалізації кортизолу необхідно:

  1. Регулярна фізична активність. Приділяйте вранці 20-30 хвилин на аеробні або силові тренування. Введіть це у ваш повсякденний розклад дня. Головне не тренуйтесь більше своїх сил  перевтома негативно впливає на організм. Тому все добре в міру.
  2. Повноцінний сон. Основа психічного й фізичного здоров'я людини. Необхідно спати десь сім-вісім годин. Якісний сон дарує нам продуктивність діяти у нашому професійному та особистому житті. В період, коли ми спимо, організм виробляє необхідний баланс гормонів, регенеруються наші тканини. Вся інформація, яку ми дізналися за день проходить етап систематизації та відсіювання, будуються нові нейронні зв’язки. Для відновлення сну намагайтеся лягати й вставати в один і той же час. Створіть собі нічний ритуал (читайте, бажано паперові книги; ведіть щоденник, в якому ви зафіксуєте головні моменти дня та думки, що хвилюють; замість щоденних посиденьок в стрічці соціальних мереж чи новин, приділіть увагу своїм близьким). Провітрюйте кімнату, прохолодне та свіже повітря допоможе вам скоріше заснути. Не використовуйте телефон чи комп’ютер десь за години дві до сну, тому що випромінювання з дисплеїв приладів стимулює активно працювати наші рецептори та пригнічує вироблення гормону сну. Також можна за рекомендацією лікаря почати вживання мелатоніну чи триптофану для допомоги у відновленні циркадних ритмів.
  3. Харчування. Вживання морепродуктів, овочів та фруктів підвищить необхідний вміст амінокислот в організмі й допоможе стабілізувати стан. Також необхідно підтримувати водний баланс. Головний фактор у зміні своїх повсякденних харчових звичок це поступовість. Не відмовляйтесь від всього, що ви полюбляли їсти в один момент  це навпаки простимулює стрес. Зменшуйте дози тих продуктів, які шкідливі та більше включайте продукти, які корисні для організму і звісно вони повинні вам подобатися. Їжа, яку ви їсте, повинна приносити користь в усіх аспектах. Цей процес переходу повинен бути «м’яким». Зараз дуже багато різноманітних рецептів та видів корисних продуктів. Шукайте свій!
  4. Ароматерапія. Почніть використовувати ефірні олії на основі троянди, неролі або лаванди для релаксації та гармонізації вашого стану.
  5. Медитація. Такий щоденний ритуал допоможе у вивченні самовідчуття, регуляції дихання, у розслабленні організму після фізичної чи психологічної перевтоми. Підвищить стійкість до стресів та знизить рівень кортизолу.
  6. Розтяжка перед сном. Для відновлення та зупинки думок та емоцій, які можуть підвищувати стрес, допоможе йога. Процес концентрації на кожному русі тіла, буде сприяти очищенню вашого розуму.
  7. Вітаміни. Включаючи у своє життя правильні продукти, ми можемо збалансувати вітаміни D, B12 + Омега-3. Їх брак може стимулювати стресові стани. Для визначення дефіциту зверніться до свого терапевта.
  8. Медикаментозне лікування. Використовується в крайніх випадках та при консультації з лікарем.

Отже, ці рекомендації допоможуть скорегувати рівень кортизолу в крові, їх використання змінить повсякденне життя на краще та допоможе зберегти себе від фізичних та психічних розладів організму.

Інформаційна графіка

Для кращого розуміння ми вирішили викласти матеріал за допомогою інфографіки: