ОБЕРЕЖНО! Трансформаційна гра!. PsyMag

Жоден день і, навіть жоден місяць, я думаю, що настав час комусь втрутитися в те «мракобісся», яке розвелося навколо «Трансформаційних ігор».

Тож давайте по черзі. Спочатку розберемося з основними термінами.

  1. Трансформація (від пізньолат. transformatio – перетворення, метаморфоза). Про які метаморфози та перетворення може йтися під час участі в настільній грі, з незнайомими людьми, з кубиками в руках?
  2. Ігри можуть бути розважальними. І саме такими вони майже завжди бувають.
  3. Якщо говорити про ігровий метод у психології, то ігри бувають операційними (діловими, управлінськими), рольовими, рефлексивними тощо. Кожен з цих видів ігор переслідує певні цілі: від тренування поведінки у певних ситуаціях до програвання невластивих звичайній поведінці людини ролей у безпечній сітуації, з метою отримання нового досвіду поведінки. З допомогою подібних ігор тренуються навички спілкування, логічного чи стратегічного мислення тощо.
  4. Ігри можуть бути діагностичними, але для цього тренер має володіти на досить професійному рівні психологією та психодіагностикою, зокрема.
  5. Ігри можуть бути навчальними, як, наприклад, ігри розвитку фінансової грамотності.
  6. Ігри часто використовують у психотерапії, але самі вони психотерапевтичними бути не можуть.
  7. У терапії використовуються асоціативні карти, але в них не грають! Їх використовують як додатковий (не єдиний та провідний) інструмент для психотерапії.

Що мене обурило найбільше? Неправильне використання терміна "Трансформація" щодо розважальної іграшки. Лякає та злить те свавілля, яке витворяють ніким не контрольовані несертифіковані горе-тренери або «ведучі ігор»!

Тому, щоб убезпечити вас від негативних наслідків, хочу запропонувати вам кілька правил для вашої безпеки.

Дорогі учасники новомодних настільних ігор!

  1. НІКОЛИ не ходіть на ігри до «мутних» тренерів! «Мутні» – означає незрозуміло, які вони мають підстави щодо ігор. Дізнавайтесь!
  2. Якщо під час гри, яка позначається як трансформаційна, вам пропонують «випити та закусити», сміливо йдіть додому. Трансформація, яка тут запланована, можлива і вдома, але у безпечнішій сітуації.
  3. Уважно ставтеся до будь-яких спроб порушити ваші межі. Не дозволяйте тренеру та іншим учасникам оцінювати вас, висловлюватись на вашу адресу в знецінювальному тоні! Будь-які коментарі з боку тренеру або інших учасників можливі лише з вашого дозволу або на ваше прохання.
  4. НІКОЛИ не мовчите та не приймайте діагнози від будь-кого, крім ваших лікарів. Пам'ятайте, навіть найдосвідченіший психотерапевт ніколи не посміє поставити своєму клієнту діагноз!
  5. Якщо після гри ви почуваєте людиною, що втратила віру, нікчемною та ні на що нездатною «гусеницею», знайте – це не ваше. З великою ймовірністю це передане вам через проєкцію стан тренера гри. Якщо усвідомлення цього не допомогло позбутися негативного стану, зверніться за допомогою.

Ще раз хочу нудно та академічно нагадати. Щоб працювати з іншими людьми, потрібно відповідати певним вимогам:

  • мати відповідну освіту;
  • обов'язково потрібно мати за плечима, щонайменше 100 годин особистої терапії;
  • бути супервізованим, тобто хтось із професіоналів повинен вести роботу фахівця віддалено;
  • МАТИ СУМЛІННЯ! Іншими словами, дотримуватись етичного кодексу психолога. Етика понад усе!

 

Всім удачі! Бережіть себе та своїх близьких! Психіка, яка у вас ще хоч якось справляється із неадекватною кількістю стресів, не гумова. Здорова психіка – це найцінніше, що маєте. Все можна змінити: зайву вагу скинути, гроші знову заробити. Але якщо зламається психіка, якщо вона не витримає, ви залишитеся душевним інвалідом до кінця своїх днів. І гроші не допоможуть.

Люблю вас!

Ваша Єва!