Психологічні тести: кому або чому вірити?. PsyMag

Психологічні тести: кому або чому вірити?

Автор:  Редактор
Дата публікації:  10 лютого 2018 р.

А давайте трохи обговоримо тему психологічних тестів!

Кожний хоч раз в житті проходив психологічні тести. Якщо не в садку чи школі, то в інституті. Якщо не в інституті, то на роботі. Або ж просто заради жарту, щоб дізнатися про себе щось новеньке. В інтернеті є доступ до величезної кількості тестів на будь-який смак. І хотілося б внести ясність і розібратися з деякими питаннями психологічної діагностики.

Різниця між професійними і розважальними тестами

Важливо розуміти принципову різницю між професійними психологічними тестами і тестами, які публікуються в глянцевих журналах, газетах і на сайтах розважального характеру (умовно назвемо їх «попсовими»). Спробуємо цю різницю позначити.

 «Попсові» тести привертають до себе увагу малою кількістю питань і можливістю дізнатися про себе «всю правду» або «прогноз на майбутнє». І тут ми відразу вас засмутимо - неможливо з відповідей на 5-10 питань скласти дійсно повну і розгорнуту характеристику, яка б ще й реальності відповідала. Тому до результатів таких тестів слід ставитися з великою часткою критичності і гумору, приблизно так само, як і до ворожіння. Імовірність того, що отримана характеристика дійсно збігається з вашим психологічним портретом 50/50 - тобто або правда, або брехня.

Звичайно серед психодіагностичних тестів можна зустріти опитувальники в 10 питань, але вони будуть визначати тільки вираженість якоїсь однієї властивості або стану (рівень стресу, втоми, тривожності тощо).  Якщо ж ви хочете більш точний опис своєї особистості, то вам доведеться витратити 30-40 хвилин свого часу, тому що тести, за допомогою яких це можна зробити містять від 120 до 560 питань або тверджень. Та й краще звернутися до професійного психолога, оскільки він володіє процедурою обробки, аналізу та інтерпретації результатів. Більш того, є ряд методик (тестів), користуванню якими спеціально вчяться.

Поїхали далі!

Професійні психодіагностичні методики, на відміну від «попсових», завжди мають дуже серйозне обґрунтування. Це або психологічна теорія, або величезна кількість спостережень, які потім проходять складний математичний аналіз. Взагалі всі професійні психодіагностичні методики проходять кілька стадій апробації на великій кількості людей. Спочатку на етапі складання тесту, щоб дізнатися, які саме питання або завдання краще допомагають визначити потрібну нам властивість. А потім готовий опитувальник ще раз пропонують пройти великій кількості людей, щоб вже визначити інтервали для оцінки та інтерпретації одержуваних балів.

Ось вам і ще одна принципова відмінність - «попсові тести» таких перевірок не проходять.

Тепер трохи про математичний аналіз

Професійний тест обов'язково проходить через ряд математичних і статистичних розрахунків, що підвищує його точність і надійність. Тому ймовірність помилки вже 95/5. Це означає, що в 95% випадків характеристика тесту буде вірна, а в 5% - ні.

Погодьтеся! Це краще, ніж 50/50.

Звичайно, у вас завжди є шанс потрапити в ті 5%, у яких характеристика буде помилкова. Давайте розберемося, чому так може вийти.

Причини помилкової характеристики в результатах 

1. Це ваша нещирість. Можливо, ви не хотіли проходити тест, а значить не замислювалися над змістом питання і відповідали як доведеться. Або, навпаки, ви з готовністю відповідали на питання, але хотіли догодити або сподобатися психологу, показати себе в кращому світлі і підсвідомо не відповідали відверто.

2. Ваше самопочуття. Часто погане самопочуття, настрій, втома заважають уважно чути завдання, розуміти його зміст і визначатися з відповіддю.

3. Людина, яка проводить і обробляє тест. Буває, що сам психолог може некоректно доносити інструкцію, впливає на відповіді своїми інтерпретаціями і свідомо або несвідомо підганяє результати під свої очікування.

Для того, щоб зменшити вплив цих причин, вчені, які розробляють тест, намагаються чітко продумати інструкцію, процедуру проведення та обробки відповідей тесту. А також описати, як і за яких умов можна проводити тест, а коли це слід відкласти, включають в тест перевірку на брехню тощо.

4. Ваш випадок унікальний настільки, що вас неможливо порівняти з більшістю. Адже інтерпретація тесту часто ґрунтується саме на порівнянні результату однієї людини з більшістю.

Хотілося б відзначити те, що все ж об'єднує «попсові» і професійні тести. Результати і тих, і інших тестів - це привід задуматися про себе, свої здібності і особливості, сильні і слабкі сторони. Звичайно, на результати професійних тестів слід спиратися більше. Але отримавши результат, не слід навішувати на себе ярлик, наприклад, «інтроверта» або «невротика». Людина протягом життя змінюється, є більш стабільні властивості, є більш динамічні. Можна активно користуватися своїми особливостями, усвідомлюючи переваги. Можна міняти властивості, які вам заважають. Вибір за вами. Зрештою, з результатів гадання ми часто чуємо саме те, що в нас відгукується.

 Приємного самопізнання!