Розлади адаптації в умовах російсько-української війни. PsyMag

Розлади адаптації в умовах російсько-української війни

Дата публікації:  14 березня 2023 р.

Розлад адаптації є психічним порушенням, яке може виникати у людини в результаті стресових ситуацій або зміни звичного способу життя. Основними причинами розладу адаптації можуть бути низка факторів, які впливають на психіку людини – це може бути відчуття емоційної втрати контролю, незручності в нових умовах, нездатність змиритися зі змінами або зіткнення зі страхами та тривогами, які раніше були відсутніми. 

Наприклад, зміни в приватному або професійному житті можуть стати причиною стресу та тривоги – переїзд, зміна роботи, шлюб або розлучення, народження дитини, смерть близької людини тощо. Крім того, розлад адаптації може виникнути через надмірну фізичну або емоційну напругу, яка довгий час впливає на організм людини. Також слід підкреслити генетичні та біологічні фактори, які можуть збільшувати вразливість людини до стресів та емоційних перевантажень.

Однією з основних причин виникнення розладу адаптації є серйозні стресові ситуації, з якими людина не може впоратися. З 2014 року російсько-українська війна стала невід'ємною частиною життя багатьох українців. Воєнні дії значною мірою вплинули на психологічний стан людей і стали причиною розладів адаптації, тому що це явище не залежить від громадян України, але безпосередньо змінило їхнє життя. Тому в цій статті ми розглянемо причини, наслідки та шляхи подолання розладів адаптації в умовах російсько-української війни.

Перш за все, необхідно зазначити, що розлади адаптації в умовах війни є зрозумілим явищем, оскільки вони є результатом життя в надзвичайних умовах. Під час воєнних дій люди постійно знаходяться під стресом, стикаються з відсутністю безпеки та постійними переживаннями. Це призводить до порушення нормального психологічного функціонування, а саме – до розладів адаптації.

Слід зазначити, що розлад адаптації може виникнути і в людей, що емігрували. Коли людина змінює місце проживання або переїжджає в іншу країну, вона стикається зі значними відмінностями в культурі, мові, поведінці, нормах, а у випадку, коли переїзд спричинений через військові дії у власній країні – переживанням та ностальгією. 

Також серед причин виникнення розладу адаптації можна виділити недостатність соціальних навичок та комунікації, а саме – особа може мати проблеми зі здатністю до побудови стосунків з іншими, встановленням кордонів, виявленням та вираженням власних емоцій.  

Розлад адаптації може виникнути в будь-який час, але в умовах війни, він може бути особливо небезпечним. Симптоми розладу адаптації можуть бути різними у різних людей, але зазвичай вони проявляються у вигляді втрати інтересу до навколишнього світу, зниження настрою, більшої втомлюваності та ін.

У перші місяці після початку війни, громадяни відчувають певну тривогу та побоювання, що є нормальною реакцією на стрес. Однак, якщо ці симптоми тривають більше кількох місяців, то це може бути ознакою розладу адаптації. Особистість може відчувати ізольованість від оточення та відчуття відсторонення від суспільства, можливі порушення сну, що призводить до посилення симптомів розладу. Інші симптоми розладу адаптації включають постійну дратівливість, невпевненість, надмірну тривогу, істерію, підвищену чутливість до звуків та світла, знижену зосередженість та ін. 

Війна призводить до великого стресу та травмування, що може викликати депресивний стан. Люди можуть відчувати втому, безсилля, відчуття втрати сенсу життя та відчуження від інших. Депресія може поглиблюватися з часом та призводити до серйозних проблем з психічним здоров'ям. Усі ці симптоми можуть впливати на протікання розладу адаптації. 

Протікання розладу адаптації може бути різним, але він зазвичай проявляється через кілька місяців після початку війни та може тривати кілька років. Для деяких людей, розлад адаптації матиме тимчасовий характер та буде проходити при відновленні нормальних умов життя. У виснажливих умовах війни адаптаційний розлад може бути тяжким випробуванням для психіки людини. Але важливо пам'ятати, що є багато різних технік та методів допомоги, що можуть забезпечити психологічну підтримку та знайти вихід зі складної ситуації.

Шляхи подолання розладів адаптації в умовах російсько-української війни полягають у проведенні психологічної реабілітації. Важливо забезпечити людей необхідною підтримкою та розумінням, що допоможе їм пережити негативні емоції та подолати наслідки стресу. Одним з основних напрямів лікування розладу адаптації є психотерапія. Залежно від конкретної ситуації та ступеня тяжкості розладу можуть використовуватися різні підходи до психотерапії.

Одним із найбільш ефективних методів є когнітивно-поведінкова терапія (КПТ), яка спрямована на зміну негативних думок та поведінок, що викликають стрес і тривогу. КПТ може містити такі техніки, як позитивне мислення, вивчення стресових ситуацій та їх ефективного управління, релаксаційні техніки та ін.

Іншим методом є психодинамічна терапія, яка спрямована на розуміння глибинних причин розладу адаптації та на зміну внутрішнього світу людини. Цей підхід містить аналіз міжособистісних відносин, роботу зі сновидіннями та фантазіями. До інших методів психотерапії можна віднести групову психотерапію, сімейну терапію, арттерапію та інші.

При лікуванні розладу адаптації можуть використовуватися також медикаментозні препарати. Ці засоби зазвичай призначаються для зменшення симптомів розладу, таких як тривога, депресія, психомоторна загальмованість та інші. Однак, враховуючи можливі побічні ефекти та ризики, призначення медикаментів повинно бути обґрунтовано й проводитися тільки під наглядом лікаря-психіатра.

Методом діагностики можуть бути спеціальні тести, які допоможуть виявити розлад адаптації. Одним з найбільш поширених тестів для виявлення розладу адаптації є Багаторівневий особистісний опитувальник «АДАПТИВНІСТЬ» (МЛО-АМ) А. Г. Маклакова та С. В. Черм'яніна. Він оцінює адаптивні можливості особистості та складається з 165 питань, на які потрібно відповісти «так» або «ні».

Також є Методика для діагностики стану стресу (К. Шрайнер), що допомагає виявити особливості переживання стресу. Складається з 9 запитань, є досить зручною у використанні як експрес-методика [1].

Існують тести, які допомагають виявити розлад адаптації при конкретних ситуаціях, наприклад, після довготривалого перебування у зоні бойових дій. «Один із них – опитувальник PLC-5, що складається з 19 запитань. Він дозволяє оцінити рівень посттравматичного стресу та симптомів, пов'язаних з ним, таких як тривога, депресія, схильність до самогубства та формування залежностей» [2]. У кожного тесту є свої переваги та недоліки, тому важливо звернутися до компетентного фахівця для своєчасної діагностики та лікування.

 

Отже, можна дійти висновку та зауважити, що розлади адаптації в умовах російсько-української війни – це серйозна проблема для багатьох людей. Однак, за допомогою правильної психологічної реабілітації та підтримки, вони можуть подолати наслідки стресу та повернутися до нормального життя. Важливо звернути увагу на забезпечення нормальних умов життєдіяльності та матеріальної підтримки громадян, а також – доступ до різних видів психологічної допомоги та реабілітації. Це допоможе українцям подолати наслідки стресу та змінити своє життя на краще.

Якщо Ви зрозуміли, що Вам необхідний психолог або психотерапевт, ласкаво просимо до ресурсу PsyMag.Поміч, де Ви зможете підібрати собі психолога або психотерапевта за будь-яким запитом. Та, головне, отримати якісну психологічну допомогу. Безпечне середовище та конфіденційність гарантуємо!

Використані джерела

  1. Psymag.info. URL:https://psymag.info/tests/ (дата відвідування 15.02.2023). Психологічні тести.
  2. Form No. 1. Short Screener in Russian. Київ: Український католицький університет, 2015. URL: http://ekmair.ukma.edu.ua/bitstream/handle/123456789/11800/Form%20No (дата відвідування: 19.02.2023).