Від стресу до рівноваги . PsyMag

Що таке стрес?

Стрес – це реакція організму на зовнішні або внутрішні чинники, які впливають на його гармонійне функціонування. Ці події можуть бути як позитивними, так і негативними, змушуючи наш мозок і тіло адаптуватися та реорганізовуватися для подолання нових викликів. У малих дозах стрес може бути корисним, активуючи наші захисні механізми та підвищуючи продуктивність. Але коли стрес стає хронічним і надмірним, це може вплинути на наше здоров’я та самопочуття.

Як правильно справлятися зі стресом?

  1. Самоспостереження: важливо вчасно розпізнати ознаки фізичного та емоційного стресу. Слухайте своє тіло і відпочивайте, якщо відчуваєте втому.
  2. Фізична активність: регулярна фізична активність допомагає вивільняти ендорфіни (гормони щастя), щоб зменшити рівень кортизолу (гормони стресу).
  3. Медитація та релаксація: вправи на медитацію та релаксацію допомагають зосередитися та заспокоїтися, зменшуючи тривогу.
  4. Планування: організований розпорядок дня допомагає уникнути непотрібного стресу та покращує планування часу.
  5. Соціальна підтримка: розмова з близькими може допомогти вам висловити свої емоції та знайти підтримку у складних ситуаціях.

Поради психотерапевта – як впоратися зі стресом

  1. Поглиблення вивчення стресорів: важливо з’ясувати, які конкретні фактори у вашому житті спричиняють стрес, і спробувати змінити те, як ви справляєтеся.
  2. Розвивайте стратегії подолання: терапевт може допомогти вам розвинути здатність ефективно керувати стресом, розробляючи позитивні стратегії подолання.
  3. Терапія емоційної підтримки: розмова з терапевтом може допомогти вам визначити та висловити свої емоції, що може зменшити напругу та прояви стресу.
  4. Техніка дихання: Вивчення спеціальних технік дихання допоможе вам заспокоїтися та зменшити занепокоєння.
  5. Техніка релаксації: Вивчення спеціальних технік релаксації допоможе зупинитися та звернути увагу на що з вами відбувається тут і зараз.

Висновок

Стрес є невід’ємною частиною нашого життя, але наше ставлення до стресу може вплинути на наше самопочуття. Існує багато ефективних способів подолати стрес і відновити рівновагу. Звернення до психотерапевта і використання порад допоможуть зробити цей шлях більш ефективним і приємним.

 

Словник

Стресор – це хімічний або біологічний агент, стан навколишнього середовища, зовнішній подразник або подія, яка спричиняє стрес для організму. З психологічної точки зору, стресором можуть бути події або середовище, які люди можуть вважати вимогливими, складними та/або загрожуючими індивідуальній безпеці.  

Ендорфіни – хімічні речовини, що виробляються нашим мозком, які мають знеболюючий і емоційно зКортизол – це ключовий гормон, що допомагає організму мобілізувати енергію в екстрених ситуаціях і робить глюкозу більш доступною як для мозку, так і для різних 

Кортизол – це ключовий гормон, що допомагає організму мобілізувати енергію в екстрених ситуаціях і робить глюкозу більш доступною як для мозку, так і для різних функцій обміну речовин. Перш за все, кортизол підвищує рівень гормону адреналіну, допомагаючи таким чином фокусуватися на джерелі небезпеки і приймати «швидкі» рішення.