Як оцінити продуктивність участі у психологічному тренінгу, груповій психотерапії чи марафоні?. PsyMag

Як оцінити продуктивність участі у психологічному тренінгу, груповій психотерапії чи марафоні?

Дата публікації:  9 листопада 2021 р.

Для вирішення різноманітних проблем підходять різні методи і форми роботи. Перебуваючи у пошуку інструментів для вирішення своїх проблем, ми, звичайно, використовуємо інтернет. А там нас накриває лавиною реклами різноманітних тренінгів та марафонів.

Групова форма роботи на думку багатьох вчених, практикуючих психологів та психотерапевтів має низку переваг. Робота у групі швидше та яскравіше виявляє основні проблеми учасників, їх причини, а також ініціює та прискорює процеси змін. У групі створюється атмосфера підтримки та безпеки, в якій можна спробувати пограти в різні способи поведінки, приміряючи їх як пальто. Роботу в групі можна використовувати для розуміння причин власних проблем, для пошуку різних способів вирішення цих проблем, для набуття нових навичок і умінь, для корекції неефективних стратегій поведінки, для підтримки тощо. Тим не менш, з прикрістю слід визнати, що у сучасної людини досить багато шансів потрапити до групи (на тренінг або психотерапію), якою керує людина, що не відповідає професійним вимогам ведучого групи. У кращому випадку, участь у такому тренінгу призведе лише до витрати часу та грошей, у гіршому – додасть ще більше проблем і може зашкодити. І це зараз йдеться про здорових людей зі стабільною психікою.

Тому ми вирішили скласти перелік ознак, за якими наш читач зможе оцінити продуктивність участі у групі.

Отже, на що важливо звернути увагу?

Ваші почуття

1. Ви не довіряєте учасникам та тренеру, не можете розкритися, боїтеся висловлювати свої думки та почуття, не хочете розповідати про себе.

Причиною може бути як відсутність безпечної довірчої атмосфери в групі, так і особиста неготовність до групової роботи. У кожному разі це сигнал, щоб залишити групу.

2. Ви не розумієте, що відбувається і навіщо потрібно виконувати пропоновані техніки та вправи.

Причиною може бути відсутність чітких цілей тренінгу або їх абстрактність. Якщо ви не можете отримати відповідь та роз'яснення від ведучого, або замість відповіді стикаєтеся з критикою та приниженням, це сигнал, щоб залишити групу

3. Ви відчуваєте злість, роздратування, але не маєте можливості їх висловити чи обговорити у групі.

Виникнення негативних почуттів – це закономірне явище у груповій роботі. І за безпечної, довірчої атмосфери і вмілому керівництві тренера/ведучого, ці почуття можуть бути проявлені, прожиті з допомогою групи, що створить можливість для формування більш ефективної поведінки.

4. Ви відчуваєте розпач, безсилля, відчуваєте ніби потрапили в пастку.

Такі почуття можуть відчувати учасники групи, робота якої є непродуктивною. Це означає, що групова робота не веде до жодних змін, а ви даремно витрачаєте час. До того ж такі почуття можуть сигналити і про деструктивний ефект від роботи. Можливо, ви стали в групі «цапом-відбувайлом». І це точно сигнал, щоб залишити групу.

5. При думці про групу у вас псується настрій або ви взагалі не згадуєте про неї в проміжках між заняттями.

Якщо групова робота продуктивна, то учасники, згадуючи про групу, прагнуть перенести нові способи вирішення проблем у своє життя поза групою. Якщо з результатів роботи у групі учаснику нема чого взяти (інсайти, нові знання, розуміння проблеми, нові способи поведінки тощо), краще залишити групу.

Поведінка інших учасників

1. Учасники ховаються один від одного, мінімальне саморозкриття.

2. Група розколота, утворилося багато пар або маленьких підгруп.

3. Учасники обговорюють події з минулого, ситуації поза групою чи інших людей, але уникають говорити про себе, обговорювати взаємні реакції.

4. Конфлікти та негативні почуття ігноруються. Учасники або їх уникають, або заперечують.

5. У групі шукають «цапа-відбувайла» або відкрито конфронтують з учасником, який почувається знедоленим.

Перелічені ознаки говорять або про мляву групову динаміку, або про невміле керівництво.

Групова динаміка, а саме ті події, переживання, ситуації, конфлікти, перемоги, заохочення та підтримка - це саме той фактор, необхідна умова, яка має терапевтичний і необхідний корекційний ефект. Якщо вона відсутня чи «млява», то необхідного ефекту від участі у групі не буде.

Стиль, особистість та досвід ведучого теж має значення. Людина, що працює з групою, повинна вміти відстежувати групову динаміку і керувати нею. Якщо він чи вона на це не здатні, то робота групи просто розвалиться.

У будь-якому випадку, користі від участі у такій групі не буде ні для кого.

Поведінка тренера чи ведучого

1. Тренер не встановив правила роботи групи або не слідкує за їх виконанням.

Щоб група була ефективною, а робота в ній була комфортною та безпечною, мають бути встановлені правила спілкування у групі. Спочатку за дотриманням правил більше стежить тренер/ведучий, і згодом відповідальність за дотримання правил вже переходить до учасників. Правила групи – це важлива складова будь-яких видів групової роботи (тренінг, корекція, психотерапія). Якщо тренер чи ведучий цей момент пропустив, виникають сумніви щодо його компетентності.

2. Тренер нав'язує норми, але не пояснює їх необхідність та доцільність.

Відносно попереднього пункту слід окремо продовжити та уточнити, що правила й норми групової роботи встановлюються тренером/ведучим разом із учасниками. Вони мають бути зрозумілими та схвалені всіма. А їхнє призначення – допомогти учасникам досягти своїх цілей.

3. Тренер тисне, постійно критикує, принижує, використовуючи владу та авторитет.

Такі явища взагалі неприйнятні у груповій чи тренінговій роботі. І подальша участь у подібній групі небезпечна. Таку групу слід залишити.

4. Тренер заохочує конформізм та знецінює індивідуальні відмінності.

Усі люди унікальні та різні. Тому будь-яка індивідуальність і особливість варта поваги. Саме унікальність кожного учасника становить цілющий потенціал групи і вносить свій вклад у продуктивність її роботи. Адже взаємодіяти з іншими людьми – це як розглядати себе у різних дзеркалах. У кожному можна побачити частину себе і завдяки цьому зрозуміти як діяти далі. Неможливо розвиватися та вдосконалюватись там, де не поважають унікальності.

5. Тренер обговорює поведінку учасника групи за його відсутності.

Чому це не припустимо? По-перше, обговорення поведінки учасника має здійснюватися у його присутності та у формі конструктивного зворотного зв'язку. Адже ця інформація покликана допомогти йому у самоусвідомленні та саморозумінні. По-друге, обговорення учасника за його відсутності підкреслює неповагу і негативне до нього ставлення, цим протиставляючи його групі. Подальше перебування у такій групі для даного учасника та й для інших небезпечно. Адже рано чи пізно будь-хто може опинитися на його місці.

Підсумовуючи, хочемо ще раз наголосити на тому, що групова форма роботи є дуже ефективною і допомагає виріши низку проблем, що не можливо зробити при індивідуальній терапії. Сподіваємося, що ці ознаки допоможуть вам вибрати якісну ефективну групу або вчасно залишити неефективний тренінг чи марафон.

Будьте здорові!