Як сказати дитині, що ви відведете її до психолога?. PsyMag

Як сказати дитині, що ви відведете її до психолога?

Дата публікації:  8 серпня 2018 р.

Часто батьки, вирішивши звернутися до психолога з приводу проблем, які виникли у дитини, не знають, як же їй про це повідомити.

Як підготувати дитину? Як не налякати? Як зробити так, щоб вона сама захотіла прийти?

Поговоримо про це.

Отже, перше, що ви повинні зробити, так це чесно розібратися зі своїми установками в розумінні діяльності психолога. Особливо важливо відстежити свої негативні установки, тривоги й страхи.

Психолог – це не каральний орган, не лікар, не вчитель, не суддя, не чарівник та інші «ні...». Психолог – це фахівець, який працює тільки зі здоровими людьми (дітьми) і допомагає їм розібратися з виниклими труднощами, знайти вихід з проблемної ситуації, налагодити відносини. Психолог не карає, не «вправляє мозок», не переробляє тощо. Він допомагає переоцінити, зрозуміти, спробувати по-іншому.

Оптимальним буде, якщо спочатку з психологом поговорите ви самі без дитини. Ви зможете обговорити з ним свої тривоги, чіткіше сформулювати думки. До того ж особистий контакт допоможе вам познайомитися з фахівцем і вирішити, чи готові ви довірити йому себе і свою дитину. Ваше спокійне і впевнене ставлення до майбутнього відвідування дитиною психолога знизить і її занепокоєння.

Друге, що потрібно зробити – правильно налаштувати дитину на зустріч. Поясніть куди ви йдете, чому їй і вам це потрібно, і що доброго вона може отримати від зустрічі. Скажіть чесно, що ви за неї хвилюєтеся, переживаєте і хочете допомогти.

Ні в якому разі не лякайте, не погрожуйте і не принижуйте дитину необхідністю йти до психолога. Бажано розповідати про майбутню подію таким чином, щоб не викликати негативних емоцій, а зацікавити.

Успіху і благополуччя вам і вашим дітям!