Слідами міжнародного проєкту екстреної психологічної допомоги. PsyMag

Слідами міжнародного проєкту екстреної психологічної допомоги

Дата публікації:  31 жовтня 2022 р.

Для кожної людини, що особливо страждає, надія – це не лише очікування. Це внутрішня впевненість у тому, що сприятливий результат можливий. Це відчуття, забарвлене позитивними емоціями. Крім того, воно має здатність передбачати виконання бажаного й дарувати сенс. В особливо складній життєвій ситуації, почуття надії можна розглядати у філософський, релігійний та культурний концепт. 

Тоді саме осмислення свого стану людиною допомагає подолати негативні емоційні процеси. Зараз робота з почуттям надії є актуальною, як ніколи. Психологи багатьох країн об'єднують свої зусилля в організації такої допомоги всім, хто потребує найскладніших, несподіваних стресових й трагічних життєвих ситуацій.

Своєчасно, актуально і водночас символічно, що від USAID Projekt HOPЕ в Одесі було проведено теоретичний та практичний курс «Екстрена допомога для потерпілих від конфлікту внутрішньо переміщених осіб та громад в Україні». Його темою стала проблема сексуального та гендерно обумовленого насильства, яке згідно зі світовою статистикою, має тенденцію до зростання. Курс-тренінг об'єднав психологів, лікарів, соціальних працівників та волонтерів.

Курс складався з лекцій, інтерактивної роботи у групах та дискусій. Його провела відомий тренер міжнародних програм Франческа Франческоні, магістр громадського здоров'я та акушер-практик.

Було розглянуто такі важливі питання, як:

  • загальне визначення та розуміння термінології сексуального та гендерно обумовленого насильства (СГЗН);
  • наслідки СГЗН;
  • виявлення постраждалих від СГЗН;
  • перша психологічна допомога потерпілим;
  • медичне інтерв'ю, обстеження та лікування;
  • юридичні аспекти роботи;
  • консультування постраждалих.

На окрему увагу заслуговувала медична частина курсу. Учасники проєкту отримали вичерпну інформацію про протокол щодо прийняття необхідних медикаментів та застосування інших заходів у разі підтвердження СГОН.

Подія викликала великий інтерес, принесла велику практичну користь та навчила, якими способами фахівці можуть дарувати потерпілим надію. Усі учасники курсу отримали відповідні сертифікати.