Темна тріада особистості. PsyMag

Темна тріада особистості

Дата публікації:  4 грудня 2021 р.

Темна тріада – відносно молоде психологічне поняття, яке поєднує три психологічні риси особистості: макіавеллізм, неклінічну психопатію та неклінічний нарцисизм. У 2002 році канадські дослідники Делр Полхус і Кевін Вільямс, представили світові цей термін і назвавши «темною» стороною особистості «надали забарвлення» для опису тріади негативних психологічних рис. Автори, проводячи численні дослідження та вивчаючи теоретичний аспект цих понять, змогли знайти особливості взаємозв'язку цих рис і виявили різницю між ними [2]. Темну тріаду варто використовувати в додатку з «Великою п'ятіркою» для комплексного дослідження психологічних особливостей особистості.

Тест на діагностику Темної тріади особистості (SD3)

Три елементи темної тріади

Макіавеллізм - єдиний із трьох компонентів тріади, який не вважається психічним розладом. Термін ввів Річард Крісті, ґрунтуючись на роботі М. Макіавеллі «Государ», він провів контент-аналіз роботи і, виділивши твердження, створив опитувальник. Згода із твердженнями свідчила про макіавеллізм, який вказує на цинічність особистості, маніпулювання заради свого блага, низький рівень емпатії та порушення норм моралі суспільства, адже для неї вони не існують.

Людина з макіавеллізмом вірить, що всі за своєю суттю брехливі та улесливі. Люди для неї просто як ресурс досягнення своєї мети, вона «іде головами». За даними досліджень така людина схильна приписувати відповідальність за те, що відбувається в житті оточенню та іншим зовнішнім факторам, вона фрустрована, може мати низьку самооцінку та загальну незадоволеність життям. Досягнення серйозних кар'єрних висот буде низьким, якщо організація буде складно структурована, з чіткими і жорсткими правилами, і малим рівнем свободи у правах начальника [2].

Навколишні люди їх сприймають неоднозначно. Їх вважають харизматичними особистостями з лідерськими якостями, які ідеально підходять для участі в дебатах, адже вони вміло орієнтуються на аудиторію та підлаштовуються під їхні потреби, використовуючи докази та спотворюючи деякі факти. Водночас із ними рідко хочуть будувати близькі дружні стосунки або спільно працювати.

Неклінічна психопатія – дослідження психіатрії дали можливість описати набір рис, які зібрані у двофакторну модель:

  • первинну - емоційну холодність, яка генетично обумовлена ​​(егоцентризм, дефіцит почуття страху та тривоги, зневага до інших людей);
  • вторинну – асоціальну поведінку, яка пов'язана з соціальними факторами середовища розвитку (бунтарство, конфліктність поведінки, порушення соціальних норм) [2].

Дослідники виділили у неклінічної психопатії прояви зарозумілості, бідність емоційних проявів, нерозсудливість, імпульсивність та безвідповідальність, домінантність, орієнтацію на нагороду, схильність обманювати та маніпулювати. Особистість із психопатією не вміє вибудовувати здорові міжособистісні стосунки, що шкодить її професійній адаптації. У результаті така особистість характеризується загальною незадоволеністю життям.

Неклінічний нарцисизм – характеризується перебільшенням своєї значимості та унікальності. Він є стабільною рисою особистості, що впливає на міжособистісні відносини, через уявлення, що людина є гіднішою за інших, і на успішність діяльності.

Характерні риси:

  • егоцентризм;
  • демонстративність поведінки для привернення уваги оточення;
  • чутливість до критики;
  • фантазії про свої досягнення, популярність, красу та ідеальні романтичні стосунки;
  • алекситимія (відсутність вміння визначати емоції та почуття);
  • сприйняття інших лише з точки ідеалізації чи презирства, і не інакше;
  • очікування від інших особливого ставлення до себе, привілеїв.

Суспільство прозвало їх «токсичними» через демонстративність, використання оточення, привласнення чужих прав та досягнень. Нарциси з підвищеною агресивністю сприймають критику в їхній бік, що ускладнює комунікацію. Самооцінка нарцисів перебуває у суперечливому стані, сприйняття себе як унікальної та чудової особистості конфліктує з глибинною, несвідомою невпевненістю та нікчемністю [2].

Харизматичність їх особистості приваблює при влаштуванні на роботу, але через відсутність емпатії та зацікавленості іншими, вони не можуть налагодити взаємодію в колективі, не вміють об'єктивно оцінювати роботу співробітників та неадекватно оцінюють ситуацію при реалізації чи початку якогось масштабного проєкту, що призводить до серйозних проблем у компанії. Керівник – нарцис зацікавлений лише у своєму «правильному» образі, а для колективу «загрожує» його руйнуванням та великими матеріальними втратами. Так, будь-які взаємини з нарцисом починаються приємно та красиво, а закінчуються «токсичним осадом».

Відмінності та подібності рис темної тріади

Дослідники виділили основні відмінності макіавеллізму та психопатії.

Макіавелліст приховує від інших, що він їх використовує у своїх цілях і вони йому байдужі, довіра оточення для них важлива, адже так буде легше маніпулювати. Вони регулюють свою поведінку та орієнтуються на довгострокові цілі та досягнення.

Своєю чергою, люди з вираженою психопатією імпульсивні та зарозумілі, відкрито показують незацікавленість оточенням, а їх агресивність може бути виявлена ​​фізично.

Нарциси відрізняються, тим, що вони перебільшують свою значущість, всі їхні дії та поведінка спрямовані на підтвердження своєї підвищеної самооцінки та переваги. У той час, коли макіавеллізм і психопатія бажають досягати реальних цілей та нагород.

Поєднує риси темної тріади – відсутність емоційної чутливості, байдужість до оточення та неадекватне сприйняття себе та світу. Вони маніпулюють іншими, не відчуваючи жодних докорів совісті, так автори виділили «темний» комплекс цих характеристик [1].

Висновок

Розпізнати, що у людини виражені риси темної тріади, можливо з маніпуляції спотворення дійсності. При спілкуванні з ними ви будете відчувати сумнів в об'єктивності та нормальності сприйняття себе та ситуацій, що відбуваються. Вони проектують те, що відбувається на інших, перекладаючи відповідальність на вас. При розмові можливі уникнення певних тем, саркастичні глузування у ваш бік, а також знецінення інших.

Підвищений рівень цих трьох характеристик може змінюватися і коригується з допомогою психотерапії. Для особистості важливо розвивати емоційний інтелект і усвідомленість у тому, щоб побачити у собі та оточення «темні» прояви.

На нашому сайті Ви можете пройти тест Короткий опитувальник Темної тріади. Пам'ятайте, наявність цих характеристик не є клінічними розладами, люди є багатогранними особистостями і у всіх у нас є світлі та темні сторони.

 

Використовувана література:

1. Егорова, М. С., Ситиникова, Паршикова О. В.  М. А. Адаптация Короткого опросника Темной триады. Психологические исследования. 2015. Т. 8. № 43. С. 1. URL: http://psystudy.ru/index.php/num/2014v7n38/1071-egorova38.html

2. Егорова, М. С., Ситиникова М. А. Темная триада. Психологические исследования.  2014. Т. 7. № 38. С. 12. URL: http://psystudy.ru/index.php/num/2014v7n38/1071-egorova38.html