Хто ці люди? Психолог, психотерапевт, психіатр. PsyMag

Хто ці люди? Психолог, психотерапевт, психіатр

Автор:  Редактор
Дата публікації:  26 січня 2018 р.

Наше життя просякнуте психологічними порадами та рекомендаціями, статтями «гуру психології». У нашому розпорядженні купа книжок, тренінгів, семінарів, вебінарів, лекцій тощо. Але, попри весь цей достаток, у нас в головах величезна плутанина, яка пов'язана з розумінням суті роботи таких фахівців як ПСИХОЛОГ, ПСИХОТЕРАПЕВТ ТА ПСИХІАТР.

Отже, розбираймось! Чи є різниця між цими фахівцями і в чому вона полягає?

Перша і найголовніша відмінність – це освіта спеціаліста.

Де і чому навчався?

Психолог – це фахівець, який здобув вищу гуманітарну освіту за спеціальністю «Психологія». Ми не думаємо, що є принципова різниця серед випускників різних ВНЗ. Базові знання всі отримують приблизно однакові, а після випуску натрапляють на майже однакові труднощі. У будь-якому випадку, психолог володіє теоретичними основами різних галузей психології, добре орієнтується в питаннях функціонування й розвитку психіки, різних типологіях та структурах особистості, володіє психодіагностичними методиками.

Психіатр – це фахівець, який здобув вищу медичну освіту і вибрав своєю спеціалізацією «психіатрію». Це означає, що він в першу чергу ЛІКАР. Психіатр добре орієнтується в фізіологічних й біохімічних властивостях психіки, психічних розладах (душевні хвороби), причинах їх виникнення та можливостях лікування, номенклатурі препаратів, їх дозуваннях та поєднаннях.

Психотерапевт.... Ось тут є нюанси. Психотерапевтом може називатися тільки психіатр (медична освіта обов'язково), який пройшов курси підвищення кваліфікації та освоїв який-небудь метод психотерапії. Часто це когнітивно-поведінкова психотерапія. Але на заході на психотерапію дивляться як на цілком окрему, самостійну професію. Європейські стандарти накладають дуже жорсткі вимоги до якості навчання психотерапевтів.

Шлях психотерапевта в професійне товариство довгий, складний та дорогий. Людина повинна прослухати сотні годин лекцій, брати участь в практичних семінарах, обов'язково проходити особисту психотерапію (мінімум 3 роки) у носія методу, який вона вивчає, і супервізії у визнаного в цій області фахівця. І багато вітчизняних психологів, успішно пройшовши цей шлях, стають визнаними членами європейських професійних психотерапевтичних спільнот. Що робить їх більш ефективними в роботі з клієнтами, в порівнянні з психіатрами, які пройшли двомісячні курси. Тому психотерапевтами себе називають і психіатри, і практичні психологи. Психотерапевти, на додаток до знань за основною професією, володіють стратегіями й практичними техніками надання психологічної допомоги клієнтам в рамках одного або декількох напрямків психотерапії.

З освіти випливає наступна відмінність – сфера компетенцій.

Хто в чому краще розбирається?

Психолог краще розбирається в питаннях самовизначення, розвитку, вдосконалення й реалізації особистості, в особливостях психологічного клімату в колективі. Тімбілдинг, конфлікти і медіація – це теж до психолога.

Психіатр розбирається у виявленні, діагностиці та лікуванні важких психічних захворювань й розладів (шизофренія, психози, депресія, деменція, аутизм тощо), епілепсії, станів після інсульту, інтоксикацій та черепно-мозкових травм, залежностей, неврозів.

Психотерапевт зможе надати ефективну допомогу при дискомфорті й загальній незадоволеності собою і життям, неврозах, стресах, нервових зривах, розладах настрою й харчової поведінки, психосоматичних захворювань, сексуальних розладах, тривожних та нав'язливих станах, в кризових ситуаціях.

Третя відмінність – сфера діяльності фахівця.

Хто чим займається?

Психологи займаються проведенням наукових досліджень, просвітницькою роботою, викладанням, супроводом навчальної (шкільний психолог) або професійної діяльності (психолог на виробництві, HR), тестуванням, профорієнтацією, профвідбором, консультуванням й проведенням тренінгів. Медичні психологи допомагають лікарям скласти психологічний портрет пацієнта або займаються психологічним супроводом соматичних хворих. Клінічні психологи діагностують різні порушення, відхилення й розлади і можуть проводити корекційну роботу.

Психіатри займаються діагностикою, лікуванням, реабілітацією та профілактикою психічних захворювань, а також експертизою (визначають дієздатність, ступінь психічного здоров'я, осудність тощо).

Психотерапевти проводять індивідуальну та групову психотерапію, яка може бути як довгостроковою, так і короткостроковою. І тут важливо розділити лікаря-психотерапевта й психотерапевта поза медичного значення. Лікар-психотерапевт може здійснювати лікування як медикаментозними, так і немедикаментозними засобами. Психотерапевти без медичної освіти ліки призначати не мають права, а значить, в арсеналі у них різні методи психологічного впливу та корекції.

Четверта відмінність – категорії клієнтів.

З ким працюють?

Психолог працює тільки з психічно здоровими людьми.

Психіатр займається лікуванням людей з серйозними психічними захворюваннями та розладами, тобто людьми, яким поставлений чіткий діагноз.

Психотерапевт надає допомогу людям на межі норми й патології або, іншими словами, з прикордонними (або межовими) станами. Тобто, людям, які вже відчувають серйозні складнощі при соціальній взаємодії, але ще можуть критично оцінити свій стан й звернутися по допомогу.

П'ята відмінність – методи.

Чим користуються?

Психолог у своїй роботі використовує психодіагностичні методики і тести, бесіду, вправи, техніки психологічної корекції. Оскільки психолог працює тільки з психічно здоровими людьми, його основне завдання – допомогти клієнту зорієнтуватися в проблемній ситуації та знайти з неї власний вихід.

Психіатр користується клінічною бесідою та спеціальними клінічними опитувальниками для постановки діагнозу, призначає медикаментозне лікування. Він хімічним способом знімає симптом та полегшує або стабілізує хворобливий стан пацієнта.

Психотерапевт володіє арсеналом спеціальних вправ, ігор і технік в рамках того психологічного напряму, в якому він спеціалізується, і необхідних для вирішення кола проблем, з якими він в основному працює. Також, він може використовувати у своїй роботі психодіагностичні методики. А якщо має базову медичну освіту – призначати ліки. Психотерапевт працює не тільки з симптомами, а й намагається з'ясувати причину виникнення стану, щоб допомогти людині з ним впоратися, адаптуватися та прийти в норму. Психотерапевт навчає клієнта самостійно справлятися з життєвими труднощами.

 

Сподіваємося, що дана стаття додала трохи визначеності й допомогла вам розібратися в особливостях роботи психолога, психіатра та психотерапевта. Якщо ви ще не визначилися, який фахівець вам потрібен і чи потрібен взагалі, ми рекомендуємо прочитати статтю «Куди йти – кому здаватися?». Якщо ж Ви зрозуміли, що Вам необхідний психолог або психотерапевт, ласкаво просимо до ресурсу PsyMag.Поміч, на якому проводять консультації чудові фахівці!

Успіхів!