Куди йти – кому здаватися? Або як вибрати потрібного фахівця для психологічної допомоги. PsyMag

Куди йти – кому здаватися? Або як вибрати потрібного фахівця для психологічної допомоги

Автор:  Редактор
Дата публікації:  26 січня 2018 р.

Вітаємо Вас!

У цій статті ми поговоримо про те, якого фахівця краще вибрати для розв'язання ваших проблем або питань: психолога, психотерапевта чи психіатра.

Отже. Ви зрозуміли, що відчуваєте певні труднощі, у вас щось не ладиться на роботі чи вдома, вам важко зробити вибір чи взагалі хотілося б підвищити якість свого життя. А наявність проблеми так очевидна, що ігнорувати це вже неможливо.

Так до кого ж звертатися?

Розглянемо причини, з якими люди звертаються до психологів, психотерапевтів чи психіатрів.

Якщо вас цікавлять питання самовизначення, вибору професії, набуття нових навичок, розвитку своїх здібностей або рис характеру, ви заплуталися в якійсь життєвій ситуації, вам складно зробити вибір та потрібен «тверезий» професійний погляд з боку, рекомендації щодо спілкування з дитиною, тоді вам до ПСИХОЛОГА.

Психолог на виробництві або в HR-службі вашої фірми може допомогти вам визначитися з траєкторією професійного зростання або підібрати посаду, на якій ви зможете максимально проявити свої таланти й самореалізуватися. Шкільний психолог визначить готовність дитини до школи, простежить за її адаптацією, допоможе при виникненні труднощів в навчанні. Конфлікти в колективі – це теж до психолога.

Психологічні тренінги пропонують масу тем для саморозвитку та самовдосконалення: від вміння ефективно спілкуватися до розвитку впевненості та лідерських якостей; від тренінгів жіночності/мужності до усвідомленого батьківства тощо. До речі, завдяки тренінгу ви можете не тільки розвинути потрібні вам якості або виробити навички, а й виявити/намацати більш серйозні та глибокі проблеми, які заважають вашому розвитку і з якими краще розбиратися вже у психотерапевта. Подібний побічний ефект досить часте явище, якщо ви відвідали якісний тренінг у дійсно хорошого фахівця.

Ось ми плавно підійшли до питання звернення до ПСИХОТЕРАПЕВТА. Як правило, це щось глобальне, що відбувається або відбулося у вашому житті та круто змінило звичайний її хід та уклад: розрив відносин, втрата близьких, втрата роботи, вимушений переїзд, насильство, автокатастрофа, травми дитинства тощо. Приводом звернутися до психотерапевта також можуть стати не такі вже й важливі, на перший погляд, «проблемки» як гнів, дратівливість або тривожність через дрібниці, розгубленість, нервозність, пригніченість, плаксивість. Все, що приносить страждання – низька самооцінка, ненависна робота, ненависний чоловік (дружина) або родичі, невміння говорити «ні», психосоматичні проблеми, сексуальні проблеми, вікові кризи, неприємні ситуації, що повторюються, і неможливість це змінити – привід звернутися до психотерапевта.

Також задумайтеся над пошуком психотерапевта, якщо ви зловживаєте алкоголем, занадто багато (або мало) їсте, багато купуєте, залипаєте в соцмережах або за комп'ютерними іграми. Будь-яке «занадто багато» – це не просто так.

 Слід проконсультуватися з психіатром, якщо ви помічаєте, що у вас або у ваших близьких з'явилися такі симптоми:

  • труднощі з увагою, пам'яттю, мисленням;
  • стала гірше мова або змінився її логічний лад;
  • з'явилися різкі перепади настрою, істерики або якийсь один настрій став переважати (наприклад, агресія, тривога або зневіра);
  • знизилася активність або з'явилася безініціативність і пасивність, байдужість і апатія;
  • ви помітили порушення сну і апетиту, зниження працездатності;
  • різко змінився характер, з'явилася сильна фізична жорстокість або холодність й ненависть до близьких;
  • з'явилися суїцидальні думки;
  • галюцинації, марення або неприємні тяжкі відчуття без реальної фізичної або фізіологічної причини.

Тим більше слід звернутися за допомогою, якщо стан триває понад двох тижнів й заподіює дискомфорт і навіть шкоду самій людині та оточенню. Важливо розуміти, що такі симптоми можуть з'явитися через порушення роботи головного мозку й вимагають медикаментозного лікування. До того ж ряд негативних станів (наприклад, депресія) вимагають медикаментозної підтримки.

Психіатри також займаються лікуванням епілепсії, недоумства, залежностей, наслідків інсультів та посттравматичного стресового розладу.

 

Ну і в кінці... Знайте головне – немає нічого ганебного у зверненні до психолога, психотерапевта чи психіатра. Подібне звернення не навішує на вас ярлик «психа» або «неадеквату». Бажання щось змінити, припинити страждати й вивести своє життя на новий якісний рівень – це ознака здоров'я. На порталі PsyMag.Поміч Ви зможете підібрати собі психолога або психотерапевта за будь-яким запитом. Та, головне, отримати якісну психологічну допомогу. Безпечне середовище та конфіденційність гарантуємо!

Будьте здорові!