Огляд книги Нейджела Латта «Перш ніж ваша дитина зведе вас з розуму». PsyMag

Огляд книги Нейджела Латта «Перш ніж ваша дитина зведе вас з розуму»

Дата публікації:  20 липня 2020 р.

Дорослішаючи, закохуючись, майже кожен з нас замислюється про дітей. Безумовно, у наш час є і ті люди, які вважають, що життя краще прожити для себе і ніяких дітей для щастя не потрібно. Але про них не сьогодні.

У багатьох дівчат прокидається материнський інстинкт, коли вони бачать милих чужих малюків. Коли я була трохи молодше, я просто не розуміла, як так можна розчулюватися побачивши маленьких діточок, вони ж такі примхливі, шкідливі та зовсім не милі. Подорослішавши, думка про їхні примхливості не зникла, хоча ці маленькі створіння стали залучати мою увагу все більше і більше. Але мало хто, дивлячись на цих милих карапузів, може передбачити наперед ті проблеми і труднощі, які чекають їх на такому довгому й тернистому шляху як виховання дитини.

Кожен малюк по-своєму різний, індивідуальний та в кожній родині можуть виникнути абсолютно різні труднощі. Батьки – це робота. ЦІЛОДОБОВА робота, на яку не можна не прийти, не можна захворіти. Як в тій рекламі про ліки: «У батьків вихідних не буває!». Коли дитина росте та розвивається – їй дуже складно. Але уявіть, як складно доводиться батькам.

Так що ж робити, щоб ваша дитина (майбутня або навіть справжня) не звела вас з розуму? Цікаве питання! І відповідь на нього кожен, хто бажає, може знайти в книзі Нейджела Латта «Перш ніж Ваша дитина зведе вас з розуму».

Найджел Латта – один з найвідоміших психологів-практиків, який має 16-річний досвід та є визнаним експертом з «безнадійних» випадків. Він є автором серій книг, які допомагають батькам правильно виховувати своїх дітей. Він видає книги як для матерів, так і для батьків: як батькові правильно поводитися з дочкою, як матері виховати сина. І звичайно ж загальні видання для обох батьків. Відгуки про його методики відомі на весь світ. Адже він пише простою та зрозумілою мовою. Найджел має багатий практичний досвід і його поради дійсно працюють. Неймовірна кількість родин вдячні йому за практичні поради, які допомогли знайти спільну мову з дітьми та виховати їх правильно, не встигнувши зійти з глузду.

Я дуже турбуюся про те, як правильно виховати свою дитину й допомогти їй в різних складних ситуаціях. Але хто ж потурбується про мене?

Це питання повинен задавати собі кожен майбутній або вже батько. Не потрібно забувати про те, що з народженням дитини ви повинні цінувати себе, продовжувати розвиватися і, перш за все, залишатися психічно здоровими. І книга розповідає саме про те, як безболісно для себе й для дитини, розв'язувати проблеми, конфлікти та розлади поведінки.

На мою думку, 1-а глава книги – найважливіша. «Початок», який повинні знати всі батьки. Йдеться про 10 правил виховання дітей:

  1. Відносини, відносини й ще раз відносини. Напевно, виходячи з назви, все зрозуміло. Відносини – це головне, як між дорослими людьми, так і між батьками й дітьми в сім'ї.
  2. Любити дітей легко, знаходити в цьому задоволення важко. Дітям потрібно відчувати, що батьки ставляться до них з симпатією. Любов – це автоматичне почуття. Люблять не за щось, а просто так, тому що хочеться, а не тому що треба. Симпатія ж – це коли тобі цікаво спілкуватися з іншою людиною, коли ти отримуєш задоволення поруч з нею.
  3. Діти – це піраньї. Діти – це піраньї, які потребують уваги, і вони жадібно пожирають її.
  4. Заохочуйте хороше, ігноруйте погане. Тут все зрозуміло.
  5. Дітям потрібні межі.
  6. Намагайтеся бути послідовними.
  7. Не вибачайте жахливої поведінки.
  8. Обов'язково складайте план.
  9. Будь-яка поведінка – це спосіб спілкування.
  10. Не боріться з хаосом. З народженням дітей у ваше життя проникають сили хаосу. При цьому покладатися на якийсь графік у своїх справах – це все одно, що прокладати шлях через ураган. З неминучим хаосом й божевіллям потрібно змиритися. Ставтеся до нього зі спокоєм істинного дзен-буддиста.

Далі вся книга будується, виходячи з цих простих правил.

  • Глава 2, 3, 4 – автор простою мовою розповідає як влаштований маленький мозок та як з ним розмовляти.
  • Глава 5, 6, 7 – описуються різні проблеми зі сном й рекомендації щодо їх вирішення.
  • Глава 8, 9, 10 – обговорюються проблеми з їжею, як батьки впливають на своїх дітей та як діти стають дзеркалом для них.
  • Глава 11 – стане в нагоді батькам, які хочуть привчити свою дитину до горщика.
  • Глава 12, 13, 14 – присвячується примхливим хлопчикам та дівчаткам.
  • Глава 15 – йдеться про занепокоєння батьків за безпеку їх карапузів.

У кожному розділі поєднуються теорія та практика розв'язання проблеми. А ось в кінці книги йде, мабуть, найцікавіше.

  • Глава 16 – автор узагальнює всі дані нам поради й розповідає, як це все діє разом.
  • Глава 17 – це «домашнє завдання» для всіх читачів (яке корисно не тільки батькам, а й майбутнім психологам). Представлена історія сім'ї, в якій дуже серйозні проблеми, і пропонується нам, читачам, знайти рішення.
  • Глава 18 – перевірка й думка самого автора.

 

Мені шалено сподобалася ця книга. Вона сповнена порад як для батьків, так і для майбутніх професіоналів.

Я в захваті! І буду радити її читати всім!