Як реагувати, якщо вашу дитину ображають?. PsyMag

Як реагувати, якщо вашу дитину ображають?

Дата публікації:  29 серпня 2018 р.

Останнім часом багато батьків звертаються з проханням підказати, як правильно реагувати, якщо ображають дитину. Це актуальне питання, оскільки рідкісний батько не стикався з дитячими конфліктами, і мені, як психологу, є що сказати.

Отже, якщо інша дитина порушує особисті межі вашої (її штовхає, кусає, відбирає іграшки, обзиває), ви маєте право зупинити кривдника або допомогти своїй дитині самій захиститися, не порушуючи межі іншого.

Як це зробити?

Уявимо ситуацію: хлопчик б'є вашого сина машинкою по голові, а ваш плаче, але не зупиняє кривдника. Підійдіть до того, хто конфліктує й суворим, але спокійним голосом скажіть: «Зупинися, будь ласка. Так поводитися з моїм сином не потрібно – йому боляче». Відведіть свою дитину в сторону та поговоріть про те, що сталося. Розкажіть, як важливо вміти себе захистити, зупинити руку, яка б'є та впевнено сказати: «Так зі мною не можна». Можете навіть пропрацювати. Нехай кілька разів голосно вигукне цю фразу.

Або інша ситуація. Припустимо, дівчинка у пісочниці відібрала лопатку вашої дитини і не віддає. Можна підійти до неї й сказати: «Поверни, будь ласка, лопатку моїй дитині, це її річ та вона їй потрібна». Якщо дівчинка все одно не дає – шукайте дорослого. З чужою дитиною або спокійно та поважно, або ніяк.

Дуже важливо, як ви розмовляєте з дорослими людьми біля своєї дитини. Розумію, ситуації бувають набагато серйозніші, ніж машинка та лопатка, і часто стримати емоції буває дуже важко.

Важливо пам'ятати – ви для вашої дитини є приклад. Саме так вона буде вчитися, як поводитись у конфлікті.

Я не раз спостерігала, як дитячі маленькі конфлікти переростають у великі дорослі, просто тому, що батьки не вміють домовлятися. Якщо вам не пощастило, і ви зіткнулися з агресивним батьком – йдіть. Уникнення – один зі способів вирішення конфлікту, коли розмовляти та пояснювати нікому. Уведіть дитину з майданчика та поясніть, що люди бувають різні. Що піти – це не показати слабкість та принизитися, а виявитися розумнішим.

Важливо показати дитині, що ви на її боці, та навчити її самостійно зупиняти насильство. Це вийде не з першого разу, але ви можете вдома обігравати конфліктні ситуації або вигадувати історії, де головний герой вчиться захищати себе.

 

Будь ласка, давайте будемо поважати один одного й навчати наших дітей тому ж. Не відповідати насильством на насильство, а зупиняти його!