Як вибрати психолога / психотерапевта?. PsyMag

Як вибрати психолога / психотерапевта?

Автор:  Редактор
Дата публікації:  20 березня 2020 р.

Отже. Ви зрозуміли, що у вас є певні труднощі або проблеми. І, можливо, прочитавши нашу статтю «Куди йти – кому здаватися? Або як вибрати потрібного фахівця для психологічної допомоги» ви визначилися, що вам потрібен психолог, психотерапевт або психіатр. Давайте тепер обговоримо, як же його вибрати.

Найпростіше – вибрати психіатра. Тут справи йдуть рівно так само як і з вибором будь-якого іншого лікаря. Психіатр буде приймати в клініці. А це значить, що він гарантовано отримав відповідну медичну освіту і має право вести медичну практику. А про те, наскільки він хороший фахівець, можна дізнатися через «сарафанне радіо» (тобто чутки – рекомендації) або по черзі до нього в кабінет. Просто сформулюйте для себе критерії, за якими ви вибираєте собі хорошого лікаря і прикладіть їх до вибору психіатра.

З психологами і психотерапевтами справи йдуть по-іншому, тому що в країнах пострадянського простору діяльність психологів та психотерапевтів не регулюється й не ліцензується державою. І практично всі вони працюють в приватному порядку.

Як же бути і на що звертати увагу?

Почнемо з того, де можна дізнатися про фахівця?

Перший варіант – це, звичайно ж, через знайомих. Але тут важливо, щоб ви не проходили психотерапію у цього фахівця водночас, що і ваш знайомий. Це може підірвати відчуття безпеки, тому що ви будете обговорювати спільних знайомих і загальні ситуації. Розуміння цього факту буде сковувати, а значить гальмувати прогрес. Якщо ж ваш знайомий вже давно закінчив терапію, то можете записуватися на першу зустріч.

І ще важливий момент. Рекомендований фахівець може вам не підійти в силу своєї спеціалізації. Наприклад, ваша знайома консультувалася з психологом з питань відносин з чоловіком. І він їй допоміг. А ви звертаєтесь з проблемою безсоння, похмурого настрою й тривоги. І це може виявитися не його спеціалізацією й користі від вашої з ним роботи не буде. Ви ж не станете лікувати зуби у проктолога. Але оскільки проста людина не може орієнтуватися у психологічних спеціалізаціях, то такі речі фахівець повинен позначати сам. І якщо він вам озвучив, що ваша проблема не його профіль – ви потрапили до хорошого фахівця, який усвідомлює межі своєї компетенції. Просто вам зараз потрібен не він. Але, можливо, він зможе порадити вам когось із колег. Якщо ні, то вам варто скористатися іншим засобом для пошуку – інтернетом.

В інтернеті сьогодні досить багато сайтів, які об'єднують психологів і психотерапевтів, слугуючи для них рекламним майданчиком. На цих сайтах фахівці часто вказують свою освіту, спеціалізацію, методи роботи і навіть ціну за послуги. Також часто психологи / психотерапевти публікують на цих сайтах і в соціальних мережах різні статті, прочитавши які можна скласти думку про фахівця. Крім того, існує можливість спілкуватися з фахівцем онлайн, благо сучасні технічні можливості це дозволяють.

Якщо Ви зрозуміли, що інтернет – це Ваш варіант, то можете далі не читати. Просто переходьте за посиланням на ресурс PsyMag.Поміч - Психологічна допомога онлайн. На ньому Ви знайдете психологів та психотерапевтів, які працюють з різноманітними проблемами та запитами. Вам не потрібно буде спеціально перевіряти освіту та професіоналізм фахівця. Адміністрація сайту проводить ретельний відбір психологів і психотерапевтів, щоб гарантувати якість психологічної допомоги, що надається.

Кого обходимо стороною відразу?

Психологів, які додатково називають себе езотериками, магами, цілителями, ворожками, астрологами, провідниками тощо. Такі люди до професійної психотерапії не мають ніякого відношення і можуть завдати шкоди.

І ось ви визначилися з конкретним фахівцем, подзвонили й домовилися з ним про першу зустріч.

Як зрозуміти, що перед вами гідний фахівець?

Перше враження:

Мова.

Якщо у людини каша в голові, то каша і у мові. Мова психолога або психотерапевта повинна бути чіткою і ясною. Часто вона може бути наповнена професійними термінами. Тому не соромтеся і питайте про їхнє значення. Хороший спеціаліст зможе пояснити все простими словами або на прикладах.

Той, хто говорить просто, зрозуміло і може пояснити складне простою мовою – хороший практик. Хто говорить заплутано і незрозуміло – швидше за все, теоретик.

Емоційний фон.

Це основна емоція, настрій, який йде від людини. Напевно, ви помічали як змінюється настрій в присутності різних людей. З одними часто легко і спокійно, поруч з іншими – тривожно і страшно. З одними – весело й радісно, ​​а з іншими – журно й сумно. Ось це і є емоційний фон.

Поруч з хорошим психологом / психотерапевтом, як правило, спокійна, легка і безпечна атмосфера. Навіть якщо ви з хвилюванням та тривогою заходили до нього в кабінет, то в кінці зустрічі з великою ймовірністю ваш настрій покращиться. Якщо ви відчуваєте, що потрапили в атмосферу агресії, напруженості, істеричності та ін. – сміливо йдіть від такого фахівця.

Додаткова інформація:

Диплом.

Коли ви йдете до лікаря, вам важливо, щоб він мав медичну освіту і відповідний диплом? Думаю, так. Звичайно, диплом про вищу освіту державного зразка не гарантує, що перед вами відмінний фахівець. Але дуже важливо, щоб він був. Отже, бажано, щоб психотерапевт мав освіту в таких сферах, як медицина, психологія, соціальна робота, педагогіка або соціологія. І щоб до цього диплома додавалися сертифікати про проходження курсів підвищення кваліфікації, навчання в рамках певного напряму психотерапії або спеціалізації.

Якщо фахівець не може відповісти вам чітко на питання про свою освіту, а ще й починає викручуватися, говорити на абстрактні теми або агресивно реагувати на це питання – сміливо йдіть від нього.

Спеціалізація.

Часто психолог працює з певним колом проблем і проходить додаткове навчання, читає відповідну літературу та стежить за нововведеннями й останніми дослідженнями на цю тему. Наприклад, є фахівці, які працюють тільки з людьми певного віку (дітьми, підлітками, дорослими, людьми похилого віку). Психотерапевти можуть спеціалізуватися на роботі з агресивними станами, страхами / фобіями, розладами харчової поведінки, сексуальними розладами, психологічними травмами тощо.

Так що не соромтеся, запитайте психолога / психотерапевта про його спеціалізації. У якому психологічному підході він практикує? З якими проблемами в основному працює? Чи є він членом якоїсь професійної асоціації чи ні? Якщо він не може чітко дати вам відповідь на ці питання – сміливо йдіть від такого фахівця.

Особиста психотерапія та супервізія.

Обов'язковим пунктом підготовки психотерапевтів є особиста психотерапія. Професійний психотерапевт постійно або з певною періодичністю проходить особисту терапію. Це професійна необхідність. Як мінімум, тому що будь-який психолог / психотерапевт – це звичайна людина, яка теж перебуває у стресовому стані, може потрапити у травматичну ситуацію або кризовий стан. До того ж необхідність розділяти з клієнтом його душевний біль, здатність бути поруч і супроводжувати травмовану людину або людину, яка переживає горе, вимагає значних внутрішніх ресурсів. І психологу / психотерапевту потрібно їх десь черпати. В іншому випадку психотерапія може виявитися малоефективною.

Тепер про супервізію. На початкових етапах навчання молодий психотерапевт, як правило, практикує під наглядом свого супервізора (психотерапевта з великим досвідом роботи). А в міру зростання досвіду може виносити складні випадки (без озвучування особистої інформації про клієнта) на обговорення з колегами. Це допомагає психотерапевту бути більш ефективним у своїй роботі.

Якщо психолог / психотерапевт не може чітко відповісти про свою особисту терапію або супервізію, і до того ж ви чуєте від нього фрази на кшталт: «Мені не потрібна терапія / супервізія», «Навіщо мені з кимось радитися?» або починає агресивно поводитися – сміливо йдіть від такого фахівця.

Підведемо підсумок

Якщо фахівець каже зрозуміло і просто, ви відчуваєте позитивний емоційний фон, він може спокійно відповісти про свою освіту, спеціалізацію, особисту терапію й супервізію, то у вашому розпорядженні від 3 до 5 зустрічей з ним, щоб зрозуміти, чи підходить він вам як психотерапевт.

Якщо він вам підходить, ви будете почувати себе поруч з ним безпечно, довіряти йому, зможете зустрітися зі своїм болючим досвідом і практично без сорому розповідати про глибокі особисті переживання. А головне – ви будете змінюватися. Іноді легко, іноді «зі скрипом», іноді через біль. Але змінюватися! А за внутрішніми змінами підуть і зовнішні. Зміниться ваше життя.

Будьте уважні і щасливі!